Unsko-sanski kanton

Traži se disciplinska i krivična odgovornost Nijaza Skendera i Mersuda Omerdića ?!

By  | 

U Ministarstvu obrazovanja danas je održana press konferencija na kojoj se govorilo o Bihaćkom univerzitetu.Tačnije, obznanjeno je da je Kantonalni sud u Bihaću odbio žalbu visokopozicioniranih uposlenika Univerziteta koji su pokrenuli upravni spor na odluke Ministarstva obrazovanja, a koje su rezultat izvršenog nadzora Komisije Ministarstva nad radom Bihaćkog univerziteta.

Skupština USK uskoro bi se ponovno mogla baviti  Bihaćkim univerzitetom. U Ministarstvu obrazovanja pokušaće, naime, po treći put  zatražiti podršku poslanika  u namjeri da  se stabilizuje stanje na Univerzitetu  koje  je do sada u najdubljoj krizi od osnivanja. Ovaj put  za realizaciju svojih odluka, odnosno mjeram  imaju  argument više jer je sud odbio žalbu  visokopozicioniranih uposlenika Univerziteta na ranije donesene odluke Ministarstva.

Ministar Muharemović podsjeća da su se odluke Ministarstva trebale ispoštovati uprkos pokrenutom sudskom sporu od strane grupe  predvođene  predsjednikom Senata Nijazom Skenderom i predsjednikom UO  Univerziteta Mersudom Omerdićem. Odlaganjem izvršenja odluke nanesena je, tvrde, šteta Univerzitetu zašto će se tražit njihova  disciplinska i krivična odgvornost.

Podsjetimo,Ministarstvo obrazovanja formiralo je komisiju koja je izvršila nadzor nad radom Univerziteta. Utvrdila je niz nepravilnosti i manjkavosti  u postojećim zakonskim propisima i aktima. Ponuđena  rješenja tako sadrže izmjene  zakonksih propisa, ali i traže odgovornost onih koji su doveli do takvog stanja.

Hoće li Skupština ovaj put stati uz predložena rješenja Ministarstva obrazovanja  biće vrlo brzo poznato.Sutra se očekuje sjednica Kolegija Skupštine koji bi  trebao odrediti  termin nove  sjednice Skupštine, na čijem će se dnevnom redu najvjerovatnije naći problematika Univerziteta.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *