Aktuelnosti

Potrebna zakonska regulativa u oblasti organske proizvodnje

By  | 

Zakon o organskoj proizvodnji Federacije BiH jedna je od obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na putu približavnja BiH Europskoj uniji. Nedavno su ga prihvatili delegati Doma naroda, a danas potvrdio i Predstavnički dom  Parlamenta Federacije. Zakon o organskoj proizvodnji prije osam godina donijela je Skupština USK-a ali on, kako kažu u Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede, organskim poljoprivrednim proizvođačima nije mogao dati punu podršku. Nedostajao je zakonski okvir na nivou Federacije i Bosne i Hercegovine kako bi se uskladila sva pravila poljoprivredne u ekološkoj – organskoj proizvodnji.

Donošenje ovoga zakona potrebno je da bi se u Federaciji BiH regulirao sistem nadzora i kontrole za razvoj organske proizvodnje, za koju BIH ima tri posto površine, što traži EU. Zakon i podzakonski akti su neophodni da bi bio uspostavljen „red“ na tržištu i onemogućeno neadekvatno korištenje naziva – bio, eko i organski proizvod i stvoreni uvjeti za porast potražnje za ovim proizvodima. Oni trebaju biti u saglasnosti s EU direktivama iz ove oblasti.

U Poljoprivrednom Zavodu USK-a kažu kako je kantonalni Zakon o organskoj proizvodnji ishitereno donesen samo zato što je četiri godine ranije isti zakon donijela RS, a ovaj zakon USK obavezan je uskladiti s federalnim, a više instance s europskim regulativama.

Ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doprinijet će zakon o organskoj proizvodnji ukoliko ga, nakon Doma naroda, odobri i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjem zajedanju.

Donošenje ovog zakona potrebno je da bi se u Federaciji regulirao sistem nadzora i kontrole za razvoj organske proizvodnje, za koju BiH ima tri posto površine, što traži Evropska unija.

RS je 2004. godine donijela Zakon o organskoj proizvodnji, a 2013. je donesen i novi.

– Zakon i podzakonski akti su neophodni da bi bio uspostavljen ‘red’ na tržištu, odnosno onemogućeno neadekvatno korištenje naziva bio, eko i organski proizvod i stvoreni uslovi za porast potražnje za ovim proizvodima. Oni trebaju biti u saglasnosti s EU direktivama iz ove oblasti –  kazao je ranije federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Radi usklađivanja zakonodavstva BiH s EU, u federalnom zakonodavstvu trebaju biti preuzete odredbe Uredbe Vijeća (EZ) o organskoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda, kojima je definirana organska proizvodnja i utvrđen opis njezinih ciljeva i načela.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *