Aktuelnosti

Angela Merkel najavila: neće biti prepreka za prihvatanje SSP-a!

By  | 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nadu da će posjetom BiH njemačkog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita biti otklonjeni problemi zbog kojih nije prihvaćena adaptacija Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i da će BiH nastaviti svoj put prema EU.

“To svi očekujemo”, rekla je Merkel u razgovoru sa ambasadorom BiH u Njemačkoj Željkom Janjetovićem.

Ona je najavila da će Šmit, shodno rezultatima nedavnog sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, utvrditi kako Njemačka može da pomogne poljoprivrednicima u BiH, kako bi bile otklonjene negativne posljedice adaptacije SSP-a, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Janjetović je sa Merkel razgovarao o sutrašnjoj posjeti ministra Šmita i o načinima na koji Njemačka može da pomogne poljoprivrednicima u BiH.

Do susreta je došlo jučer tokom tradicionalnog godišnjeg prijema za šefove misija diplomatsko-konzularnih predstavništava sa sjedištem u Berlinu, koji je održan u dvorcu Meseberg kraj Berlina.

Janjetović je zahvalio Merkel za podršku koju Vlada i ona lično daje BiH, posebno ističući nedavni sastanak sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, gdje je data jasna i nedvosmislena podrška naporima koji se čine u BiH da zemlja istraje u procesu prema EU i dobije kandidatski status.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *