Unsko-sanski kanton

Poništena nezakonita smjena rektora Univerziteta u Bihaću

By  | 

Na redovnoj sjednici Senata 29. marta 2016. godine, odlukom 12 članova Senata Univerziteta u Bihaću od ukupno 22 člana, smijenjen je rektor Univerziteta u Bihaću, Mirsad Veladžić. Prijedlog za razrješenje rektora, Upravni odbor pod predsjedavanjem mr. sc. Mersuda Omerdića je usvojio sa 7 glasova, a isti prijedlog proslijeđen Senatu Univerziteta u Bihaću, koji je 29. marta sa 12 glasova za, od ukupno 22 člana, donio odluku o smjeni rektora.Činu svoje smjene Veladžić nije prisustvovao jer je odmah na početku rada Senata, zajedno sa još 8 članova Senata napustio sjednicu. Kao razlog napuštanja sjednice naveo je nepoštivanje akta koji je stigao iz Ministarstva obrazovanja, a prema kojem se status predstavnika studenata u Senatu dovodi u pitanje.

Iako je predsjednik Senata prof. dr. Nijaz Skender dobio dopis ministarstva obrazovanja USK-a, kojim se nalaže da predstavnik studenata drugog ciklusa ne učestvuje u radu sjednice Senata dok se ne izvrši provjera zakonitosti njegovog izbora, budući da je Unija studenata tražila to od ministarstva, predsjednik Senata se oglušio na ovaj akt, te je dao na raspravu ovu tačku pri čemu je upravo sporni student II ciklusa  (kao glas prevage) prevagnuo da je njegovo učešće u radu sjednice legalno, kao i da se smijeni rektor Veladžić.

Ministar Muharemović je na današnjoj press konferenciji izjavio da se poništava razrješenje rektora Veladžića i da ta odluka nije bila ni zakonita, a da student, čiji glas je presudio, nije legalno izabran.

Na osnovu nalaza komisije, imenovane od strane ovog ministarstva kako bi izvršila upravni nadzor nad radom Univerziteta, doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da je prekršena procedura sazivanja i održavanja 71. redovne sjednice Senata. Time se proglašavaju ništavnim sve tada usvojene odluke i zaključci, a prof. dr. Mirsad Veladžić ostaje i dalje rektor ove visokoobrazovne ustanove.

Donesenim  rješenjem poništene su i dvije odluke UO Bihaćkog univerziteta  od 25. marta ove godine, a odnose se na pokretanje postupka za razrješenje rektora, te davanje prethodne saglasnosti na njegovo razrješenje. Isto tako nevažećim su proglašene odluke koje se tiču uspostave radno-pravnog statusa za dvojicu penzionisanih profesora (Husein Muratović i Mersud Ferizović), kao i ona od 26. februara prošle godine, vezana za postupak izbora predstavnika studenata drugog ciklusa u Senatu.

Rješenjem se zadužuje Sektor za računovodstveno-financijske poslove ovog ministarstva da analizira i sačini izvještaj u roku od sedam dana o odluci UO Univerziteta u Bihaću o provedenim postupcima javnih nabavki i drugih financijskih odluka. Rješenje će biti objavljeno u službenim novinama USK, a protiv njega nije dopuštena žalba, osim podnošenja tužbe nadležnom sudu.

Ministarstvo obrazovanja u Vladi USK također će, kazano je, nastaviti postupak nadzora nad zakonitošću rada Univerziteta i po potrebi ga proširiti nadzor na njegove organizacione jedinice, sve do konačne uspostave reda u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi. Informacije o nadzoru uputit će Skupštini USK-a te joj predložiti mjere, koje bi, u okvirima svog djelovanja, trebali izglasati i skupštinski zastupnici.

Vezani članci: Skandal: Sin predsjednika UO Univerziteta u Bihaću plagirao očev rad, rektor to otkrio pa smijenjen

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *