Unsko-sanski kanton

Upravni odbor Unije studenata reagirao na jučerašnje otvoreno pismo „predstavnika“ drugog ciklusa studiranja Univerziteta u Bihaću

By  |

Nakon što je jučer  na portalu USN.ba objavljeno otvoreno pismo studenata drugog ciklusa studija Univerziteta u Bihaću Muharemović Adisu, ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta, reagirao je Upravni odbor Unije studenata.

Prema riječima članova Upravnog odbora Unije, jučerašnje nepotpisano pismo je režija onih profesora koji žele nametnuti svoje kandidate kao članove Senata, a da svoje predstavnike u Senatu ne mogu izabrati sami predstavnici studenata. Prema njihovim riječima jedini legitimni predstavnici Studenata su oni koje imenuje Unija studenata, a da su svi ostali samoprozvani predstavnici koji se ne udostoje ni stati iza određenih pisama.

„Ovo pismo je režirano od strane dijela profesora koji ne dozvoljavaju da studenti sami biraju svoje predstavnike, tako smo u proteklom periodu imali za predstavnike studenata dvije godine asistenta sa Pedagoškog fakulteta, a prije njega asistenticu sa Pravnog fakulteta koja je čak bila na drugom ciklusu na drugom univerzitetu, kada je Unija odlučila da stane tome u kraj i izabrala svog predstavnika profesori okupljeni oko predsjednika Senata su odlučili u ime studenata bez imena i prezimena uputiti otvoreno pismo ministru kako bi napravili pritisak i nastavili ovu praksu i u budućnosti.“, stav je Upravnog odbora Unije studenata.

Svoje tvrdnje su potkrijepili i Odlukom o imenovanju predstavnika II ciklusa u Senat, kao i dijelovima Statuta prema kojima Unija imenuje svog predstavnika.

Ovo je još jedan pokušaj u nizu pritisaka na Uniju studenata i narušavanja njihovog ugleda, a oni su upravo jedina svijetla tačka Senata čiji predstavnici nisu podržavali nelegalne odluke i koji nisu radili na štetu Univerziteta, za portal USN.ba je izjavio Balić Jasmin, član UO Unije studenata i predstavnik studenata u Senatu u ime I ciklusa studiranja Univerziteta u Bihaću.

Unija studenata je u nekoliko navrata slala dopis predsjedniku Senata Univerziteta u Bihaću tražeći da ispoštuje legalne odluke Unije studenata UNBI i omogući učešće legalno izabranim predstavnicima studenata u radu Senata Univerziteta u Bihaću, što je predsjednik senata prof. dr. Nijaz Skender odbio.

unbi dopis predsjedniku senata