Unsko-sanski kanton

Proljetna sjetva u punom zamahu, poljoprivrednici na terenu

By  | 

Nakon prilično kišovitog i hladnog vremena koje je trajalo skoro čitav februar i mart, krajem prošlog mjeseca, a pogotovo početkom aprila, porasle su temperature zraka, a sunce probudilo umrtvljenu prirodu.Takve okolnosti nagnale su brojne poljoprivredne proizvođače da počnu sa pripremama za proljetnu sjetvu.

Poljoprivredni proizvođači u našoj zemlji ovih dana nalaze se na svojim parcelama i zemljištima, a pojedine povrtne kulture već su zasađene, kao što su krompir, luk, paprika, paradajz, mrkva, cvekla, blitva, peršun, salata, dok bi uskoro trebala krenuti sadnja krastavaca.

Kada je riječ o ratarskim kulturama, najznačajnija je sjetva kukuruza.

“Kada je riječ o proljetnoj sjetvi, tu se prvenstveno podrazumijeva sjetva kukuruza. Ima nešto i žitarica, kao što je zob, ali kukuruz je dominantan kada se govori o ratarskim kulturama. Njegova sjetva bi trebala krenuti poslije 10. aprila”, kaže Aldin Kuduzović iz poljoprivredne zadruge Agrodar, koja ima preko 1.500 vlastitih kooperanata.

Kuduzović ističe da je vrijeme optimalno za sadnju, napominjući da je u proteklom periodu bilo značajnih količina oborina, ali i da se zemlja poprilično isušila, te da se nalazi u dobrom stanju.

Jedini problem za poljoprivredne proizvođače i dalje ostaju poticaji, koji kasne i ove godine, a od kojih direktno zavisi dinamika proljetne sjetve.

“Još nismo dobili poticaje od federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a bez tih sredstava smo u dosta nezavidnoj poziciji”, kazao nam je Dževahir Babić, iz Udruženja poljoprivrednika Krajina.

Samo na prostoru Unsko-sanskog kantona postoji preko 195.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, te oko 14.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *