Unsko-sanski kanton

Sindikat obrazovanja uputio Otvoreno pismo Vladi USK

By  | 

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja i sindikat srednjeg i visokog obrazovanja USK su uputili Otvoreno pismo Vladi Unsko-sanskog kantona, kojeg redakcija portala USN.ba prenosi u cjelosti:

S obzirom da ste prekršili sve dogovore i potpisane Sporazume, ovim putem zahtijevamo da upoznate javnost, a naravno i Sindikat obrazovanja, zašto ste to učinili i koji su razlozi nepoštivanja dogovora i potpisanih Sporazuma.

Po podizanju kredita koji su bili namijenjeni za stabilizaciju Budžeta, dugovali ste nam u to vrijeme dvije plate, pet mjeseci toplih obroka, regres za 2014. godinu, putne troškove za 2014. godinu, umrline i otpremnine za odlazak u penziju, i nadoknade za vanredne ispite za 2013. i 2014. godinu.

U to vrijeme smo pregovarali i potpisali Sporazum u aprilu mjesecu 2015. godine, koji niste ispoštovali, nakon toga smo bili primorani da odemo u Štrajk i da svoja prava tražimo na najnepopularniji način. Nakon toga ponovo potpisujemo Sporazum, koji ponovo niste ispoštovali, tako da ste doveli nas u obrazovanju, a i ostale budžetske korisnike da ponovo dugujete dvije to tri plate, tople obroke za pet mjeseci, prevoze za cijelu 2015. godinu, regres iz 2014. i 2015. godine, otpremnine i umrline iz 2015.godine, te naknade za vanredne ispite za 2015. godinu.

Shodno navedenom, možemo zaključiti da smo na polaznoj tački pregovaranja iz aprila mjeseca, da su dugovanja ostala ista, te s opravdanjem možemo da pitamo gdje je utrošen kredit koj je bio namijenjen za stabilizaciju Budžeta.

Mi već duži period na ovaj način kreditiramo Vladu USK-a, tako što plaćamo bankarske kamate na sredstva koja smo zadužili u bankama, kako bi premostili neodgovornost Vlade USK-a za svoje građanstvo.

Po ko zna po koji put, ponovo Vas pozivamo da pod hitno isplatite sredstva svojim građanima, kako bi mogli spokojnije da žive i nadaju se boljem sutra.

Pošto ste prekršili sve dosadašnje dogovore i potpisane Sporazume, tražimo da ponovo pregovaramo kako bismo pronašli rješenje, jer ćemo u suprotnom biti primorani da ponovo idemo na obustave rada i štrajkove, što mi u principu ne želimo.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *