Unsko-sanski kanton

Šepić i Džakula u posjeti graničnim prelazima na području USK-a

By  | 

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje i predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicama BiH Miro Džakula posjetio je juče zajedno sa poslanikom u Parlamentu BiH Senadom Šepićem granične prelaze u Velikoj Kladuši-Maljevac, u Cazinu Tržačka Raštela i u Bihaću- Izačić.

Ova posjeta je upriličena u svrhu okončanja realizacije inicijativa za rješavanje statusa granica i graničnih prelaza u USK čiji je predlagač poslanik Senad Šepić, a odnose se na otvaranje novih traka i rješavanja problema gužvi i čestih zastoja na graničnom prelazu Maljevac, zatim na opremanje i izgradnju infrastrukture na malograničnom prelazu Tržačka Raštela i njegovoj prekategorizaciji u granični prelaz za putnički saobraćaj, te tehničko osposobljavanje graničnog prelaza Izačić i njegovo uvrštavanje na listu graničnih prelaza sa Evropskom unijom na kojim je omogućen transport roba biljnog i životinjskog porijekla u EU. U pravcu realizacije ovih inicijativa poslanika Šepića Vijeće ministara BiH je krajem prošle godine već osiguralo sredstva od 2.6 miliona KM za granične prelaze, zadužilo Mješovitu komisiju za pokretanje procesa prekategorizacije, te uputilo zahtjev Evropskoj komisiji da granični prelaz Izačić uvrsti na listu prelaza na kojima je dozvoljen promet roba biljnog i životinjskog porijekla sa EU.

Državna delegacija se jučer na licu mjesta upoznala sa stanjem i konkretnim akcijama koje će u hitnom periodu poduzeti da se ovi prelazi osposobe i stave u funkciju kako je navedeno u zahtjevima predlagača.

“Evidentno je da postoji potreba građana BiH posebno ovog dijela zemlje da se uredi stanje na ovim graničnim prelazima kako bi ih građani mogli brže, lakše i sigurnije koristiti, a poslanik Šepić je digao na noge cijelo Sarajevo i BiH da se ovi problemi riješe. Zato sam i lično htio da se uvjerim i obavežem institucije na hitno djelovanje i realizaciju ovih opravdanih inicijativa koje je podržalo i Vijeće ministara i predsjedavajući Zvizdić, sa kojim sam također u ličnom kontaktu vezano za rješavanje ovih zahtjeva i mogu najaviti da ćemo ih u najskorije vrijeme, što se tiče BiH sve izvršiti”- izjavio je Džakula.

“Problemi koje imamo sa ovim graničnim prelazima u USK pogađaju najveći dio našeg stanovništva, ali i privredu i utiču na razvoj našeg kraja. Zato je bitno da hitno djelujemo i okončamo svoj posao u interesu naše zemlje i svih građana. Zahvaljujem se gospodinu Džakuli, koji je na licu mjesta mogao potvrditi ono što sam više puta govorio u Parlamentu BiH, kao i Vijeću ministara koje je nedavno prihvatilo ove moje inicijative i osiguralo sredstva u budžetu za 2016. godinu za ove granične prelaze. Nećemo stati dok u potpunosti ne okončamo svoj posao i pomognemo našim građanima koliko možemo, a nakon razgovora kojeg sam imao sa nadležnima i mogućnostima rasterećenja graničnogih prelaza u Krajini uputio sam i dodatak ovoj inicijativi za rješavanje statusa graničnih prelaza u USK a to je da se izvrši prekategorizacija malograničnih prelaza Zagrad, Hadžin Potok i Plazikur u granične prelaze za međunarodni putnički saobraćaj. Ovim bismo također olakšali našim građanima komunikaciju sa Evropskom unijom” – izjavio je Senad Šepić poslanik u Parlamentu BiH i predlagač inicijativa za rješavanje statusa graničnih prelaza u USK.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *