Unsko-sanski kanton

Plagijati, nepotizam i koruptivno djelovanje na Univerzitetu u Bihaću (FOTO) !

By  | 

Portal USN.ba je u nekoliko navrata pisao o nepotizmu, korupciji i sličnim malverzacijama na Univerzitetu u Bihaću. Posljednji slučaj afere oko upošljavanja užih članova familije se ne stišava, a portal usn.ba objavio je nevjerovatne detalje oko plagiranja magistarskog rada kao i dodatne detalje o koruptivnom zapošljavanju najužih članova porodice predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću. S obzirom na dokumentirane navode u članku, isti prenosimo u cjelosti:

Nakon posljednjeg objavljenog članka “USN.ba dokumentuje nepotizam i korupciju na Univerzitetu u Bihaću (FOTO)” u kojem smo razotkrili kršenje svih zakonskih propisa i prijema u radni odnos “odabranog” kandidata, došli smo do saznanja da je “odabrani” kandidat svoj master rad prekopirao ni manje ni više nego od vlastitog oca, koji je na identičnoj temi “odbranio” svojoj magistarski rad.

Činjenica je da je stariji član familije svoju temu branio na Univerzitetu u Sarajevu, dok je potomak nakon deset godina na Univerzitetu u Bihaću 2013. dobio “zeleno svjetlo” da na istoj temi brani svoj rad.

U prilogu može se jasno vidjeti izvod iz bibliografije Univerziteta u Sarajevu i temu “Direktne strane investicije kao faktor ekonomskog razvoja Unsko-sanskog kantona”, te dio Izvještaja Komisije za ocjenu i odbranu završnog magistarskog rada na istu temu bachelora ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Bihaću.

Najveća odgovornost za ovakva nedjela, korpuciju, nepoštivanje Zakona o viskom obrazovanju sigurno je na inspektoru za visoko obrazovanje čiji je jedini posao da vrši inspekcijski nadzor nad provođenjem ovog Zakona.

Izvod iz bibliografije Univerziteta u Sarajevu

Izvod iz bibliografije Univerziteta u Sarajevu

Dio Izvještaja Komisije za ocjenu i odbranu završnog magistarskog rada

Dio Izvještaja Komisije za ocjenu i odbranu završnog magistarskog rada

Naravno, portal USN.ba se ograđuje od bilo kakve tendencije, ovo je samo nastavak priče o kršenju zakona i raznim nepravilnostima u ustanovi koja bi trebala biti najviši intelektualni nivo, primjer ostatku, ali ne u korupciji, nepotizmu, obmanama i lažima.

U spomenutom prilogu “USN.ba dokumentuje nepotizam i korupciju na Univerzitetu u Bihaću (FOTO)” pisali smo o spornoj sjednici Senata, na kojoj je stavljen konačan pečat odobrenja na nezakonit rad komisije za izbor asistenta. Ovom prilikom došli smo do zapisnika sa sporne sjednice u kojoj su pojedini članovi Senata iznijeli zanimljiva mišljenja neslaganja sa ovim, ali su na kraju ipak glasali za nezakonitu Odluku. Naime, diskusije pokazuju jasno neslaganje, dok je prilikom glasanja samo jedan član Senata bio protiv ove Odluke i ovom prilikom pozivamo istog da se javi portalu USN.ba na mail redakcija@usn.ba, jer službeni odgovor nismo mogli dobiti, a isti podatak nije dostupan u zapisniku.

U diskusiji po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su: Jasmin Balić, rekavši jasno da je na dnevnom redu izbor asistenta a ne višeg asistenta, te da uslov nije zvanje magistra, napomenuvši da su na listi bila dva kandidata sa više bodova, a eliminisani su jer nemaju stepen magistra što i nije uslov.

Doc.dr. Omer Kurtanović navodi da kandidat nije ni mogao konkurisati sa svojim prvim ciklusom jer je završio studij 3+2, ističući da će ovom kandidatu manje trebati za doktorski studij. U svakom slučaju zanimljiv razlog za nepoštivanje odredbi Statuta i Zakona.

Prof.dr. Atif Hodžić navodi da izabrani kandidat ne ispunjava uslove ni po prosjeku, niti je uslov magisterij.

Doc.dr. Jasmin Toromanović navodi da je trebalo posmatrati kandidate sa većim brojem ECTS bodova, jer je tako logično. Podsjećamo doc. dr. Toromanović Jasmina da su odredbe Statuta i Zakona jasne i da logiku treba uključiti samo prilikom primjene adekvatnih propisa.

Prof.dr. Nijaz Skender je u svojoj diskusiji kazao kako se treba hitno donijeti pravilnik o izborima u zvanja pa će se moći dati prednost takvim kandidatima. Podsjetit ćemo i prof. dr. Skender Nijaza na trenutne odredbe koje se ipak do usvajanja novih pravilinka moraju poštovati.

strana9

Izvod iz zapisnika sa sporne sjednice Senata

Izvod iz zapisnika sa sporne sjednice Senata

Na kraju članka, portal USN.ba najavljuje otkrivanje koja je cijena ovakvih poteza pojedinaca te zašto je prisutna i korupcija, jer do sada su kako navode otkrili i dokazali i nepotizam i plagijat.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *