Unsko-sanski kanton

Okončano suđenje za četverostruko ubistvo iz 1993.: Piviću, Seferagiću i Tutiću presuda 7. januara

By  | 

Iznošenjem završnih riječi tužioca i odbrane jučer je u Kantonalnom sudu u Bihaću završeno suđenje u slučaju „Paviljon“ u kojem se Emin Pivić, Fikret Seferagić i Muharem Tutić terete za četverostruku likvidaciju. Presuda će biti objavljena u četvrtak, 7. januara, u 12 sati, prenosi Avaz.

Podsjećamo, 20. jula 1993. godine na Gradskoj otoci kod kafane „Paviljon“, u jutarnjim satima u unakrsnoj vatri iz dugih i kratkih cijevi ubijeni su Rasim Alagić Rasi, Adem Tutić, Arif Begić i Nisveta Abdagić Ceca. I optuženi i ubijeni bili pripadnici policije i Armije RBiH. Kriminalistički tehničari CSB-a Bihać na mjestu zločina su, dva sata nakon ubistava, pronašli 114 čahura ispaljenih iz pušaka i pištolja. Optuženi Pivić, Seferagić i Tutić više od 20 godina nisu bili dostupni organima države iako su, s izuzetkom Pivića u jednom periodu kada je pobjegao van granica BiH, sve vrijeme živjeli u Bihaću.

U ovom osjetljivom predmetu saslušan je i zaštićeni svjedok koji je kasnije povukao svoju izjavu, ali Sud mu, i pored protivljenja odbrane, nije skinuo zaštitu. Ovaj svjedok je, najvjerovatnije pod velikim pritiskom, tvrdio da je izmislio priču, ali ga Sud nije želio saslušati.

Na jučerašnjem ročištu tužiteljica Envera Osmanović i advokati optuženih Ilijaz Midžić, Šemsudun Velić i Zlatan Nanić iznijeli su završne riječi u prisustvu članova porodica ubijenih.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *