Aktuelnosti

Ni nakon vraćanja na posao bivša dekanesa Ekonomskog fakulteta ne može ostvariti svoja prava!

By  | 

Dnevni list Oslobođenje nedavno je pisao o presudi Kantonalnog suda u Bihaću, koji je donio je presudu u korist Mirele Kljajić – Dervić, kojom se poništavaju odluka o suspenziji i otkaz ugovora o radu, koje joj je izrekao Univerzitet u Bihaću dok je bila docent i dekan Ekonomskog fakulteta u ovom gradu. Između ostalog u članku se navodi da Univerzitet u Bihaću mora vratiti na posao Mirelu Kljaić Dervić u zvanju docenta i platiti trošak i naknadu parničnog postupka tužiteljici.

Podsjećamo, bivši rektor Univerziteta Refik Šahinović donio je odluku o suspenziji dekanese Mirele Kljajić – Dervić na osnovu izvještaja glavnog federalnog inspektora Ivana Čuljka kojim je ovaj pokušao osporiti validnost njenog uvjerenja o sticanju zvanja doktora ekonomskih nauka, a sa Univerziteta su poručili da će suspenzija trajati do okončanja istrage o vjerodostojnosti uvjerenja. U izvještaju inspektora navodi se da uvjerenje nije validno u pravnom prometu BiH, s obzirom na to da je izdano na Internacionalnom univerzitetu Philip Noel – Baker u Sarajevu, na Fakultetu menadžmenta, kojem je Kantonalna inspekcija zabranila rad u Kantonu Sarajevo.

No, federalni inspektor pritom namjerno ili slučajno nije uočio da je Kljajić – Dervić odbranila doktorsku disertaciju u pomenutoj ustanovi 15. decembra 2010, čime je ispunila uslove za sticanje zvanja doktora ekonomskih nauka, a da je zabrana rada ovom univerzitetu postala pravosnažna rješenjem kantonalnog Ministarstva obrazovanja Sarajevo tek 28. januara 2011.Posljednje četiri godine otpuštena dekanesa proživljava scene iz Kafkinog “Procesa”, njena djeca su istraumatizirana, jer su veoma rano osjetila nepravdu i surovost svijeta.

Kako saznaje portal una-sana.com, netom po isteku roka za izvršenje presude, rektor Univerziteta u Bihaću Mirsad Veladžić izdao je rješenje i novi Ugovor o radu kojim se doc. dr. Mirela Kljajić Dervić vraća na posao nastavnika na Ekonomskom fakultetu u Bihaću, no ipak, menadžment Ekonomskog fakulteta, kako saznajemo, još nije osigurao ni (ranije oduzeti) kabinet niti su joj povjereni predmeti za koje ima izbore i koje je ranije držala na Ekonomskom fakultetu u Bihaću.

Kako saznajemo od uposlenika Ekonomskog fakulteta, slobodnih kancelarija ima, no menadžment fakulteta ih ne želi dodijeliti bivšoj dekanesi, već ih je dodijelio penzionisanim profesorima Mersudu Ferizovići i Huseinu Muratoviću koji više nisu u radnom odnosu na fakultetu, a jednu kancelariju sinu predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Ademu Omerdiću koji nije uposlenik Ekonomskog fakulteta u Bihaću. Oba profesora su penzionisana u 2015. godini zbog ispunjenih zakonskih osnova za penzionisanje, te i dalje kako saznajemo od studenata i uposlenika Ekonomskog fakulteta, bez ugovora o radu, predaju i ocjenjuju studente Ekonomskog fakulteta u Bihaću! Vrlo simptomatično je i to da se radi o dvojici profesora koji su angažirani na predmetima koje je nekada držala doc.dr. Mirela Kljaljić Dervić, te koja bi ih prema presudi Kantonalnog suda morala povratkom na posao i preuzeti.

Ostaje da se vidi da li će nadležni inspektor za visoko obrazovanje reagirati na činjenice da menadžment Ekonomskog fakulteta ne poštuje odluke Rektora Univerziteta, te presudu Kantonalnog suda u Bihaću, te kako će se u konkretnom slučaju odrediti Senat Univerziteta u Bihaću.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *