Unsko-sanski kanton

Bihać: Kazne za neočišćen snijeg od 100-300 KM

By  | 

Tek što su se gradski komunalni radnici suočili s prvim snježnim nanosima po cestama i trotoarima stižu i upozorenja običnim građanima. Naime, ako ne uklonite snijeg i led s ceste ili ispred stambenih zgrada, možete to platiti od 100 do 300 konvertibilnih maraka. Za pravne osobe, firme i lokale kazna je viša od 300 do 900.

Odlukom o komunalnom redu Grada Bihaća propisano je da su za uklanjanje snijega i leda sa trotoara ispred stambene zgrade, ispred poslovnih zgrada i poslovnih prostora te ispred stambeno-poslovnih zgrada isključivo odgovorna pravna i fizička lica koja ih koriste kao vlasnici, korisnici ili zakupci. Na području Grada Bihaća, veći je broj onih koji se pridržavaju ovakvih odluka, u odnosu na na one koji ne poštuju Odluku o komunalnom redu.

Iz Gradske uprave pozivaju vlasnike, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, banaka, trgovačkih i ugostiteljskih objekata, te na druga lica na koje se obaveza odnosi da blagovremeno uklanjaju snijeg i led. Komunalna inspekcija će intenzivno kontrolisati izvršavanje navedenih obaveza i preduzimati mjere za koje je ovlaštena. Za nepostupanje po odredbama odluke, propisane su i novčane kazne.

Naravno, sve ove sankcije rezultat su borbe za prevenciju povreda i nesreća u zimskim mjesecima, pa se tako sve građane, bez obzira na to u kojem dijelu grada žive, poziva da misle na sebe i druge te čišćenjem snijega održe zimsku idilu, prenosi RTVUSK.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *