Aktuelnosti

Čestitamo Međunarodni dan učitelja!

By  | 

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Međunarodni dan učitelja prosvjetni radnici u USK su danas proveli svečano. U svim školama održane su sjednice nastavničkih vijeća. Rezimirani su rezultati rada, te istaknuti nastavnici i učenici koji su zasluženo nagrađeni.

Četitamo Međunarodni dan učitelja svim prosvetnim radnicima na području Unsko-sanskog kantona, uz iskrenu želju da se u narednom periodu popravi socioekonomski položaj ove, danas zasigurno najugroženije kategorije budžetskih korisnika.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *