Aktuelnosti

Univerzitet u Bihaću dobio rješenje o institucionalnoj akreditaciji

By  | 

Nakon dugogodišnjeg rada na akreditaciji Univerziteta u Bihaću, tokom naredne sedmice očekuje se upis Univerziteta u registar visokoškolskih ustanova. Kantonalni ministar obrazovanja Adis Muharemović danas je potpisao rješenje o institucionalnoj akreditaciji koje će uputiti Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA), što znači da je Bihaćki univerzitet ispunio minimum uvjeta u ovom procesu.

Univerzitet u Bihaću ispunio je svih devet kriterija neophodnih za akreditaciju. Među najvažnijima su razvoj i strategija ustanove, upravljanje i osiguranje kvaliteta, usvojene procedure za osiguranje kvaliteta studijskih programa i ocjenjivanje studenata, kvalitetni ljudski resursi i međunarodna saradnja. Sve pobrojano, uz preporuku komisije za unapređenje rada Univerziteta, dovelo je do konačnog potpisivanja rješenja o institucionalnoj akreditaciji Univerziteta.

Iako su ispunjeni kriteriji za dodjelu akreditacije, Univerzitet u Bihaću zajedno sa lokalnim i kantonalnim vlastima u USK morat će raditi na poboljšanju uvjeta studiranja na ovdašnjim fakultetima. Na prošlosedmičnom sastanku u Rektoratu Univerziteta, načelnici općina, gradonačelnik Bihaća i predstavnici Vlade aktuelizirali su problem nedostatka studentske menze i doma, pokazavši spremnost da pomognu Univerzitetu u rješavanju ovog problema.

Početkom naredne sedmice očekuje se finalizacija procesa akreditacije Univerziteta. Potom bi, kako kaže ministar Muharemović, trebalo nastaviti sa zajedničkim radom svih institucija na unapređenju kvalitete rada i poboljšanju uvjeta studiranja na Univerzitetu u Bihaću.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *