Unsko-sanski kanton

Sutra počinje „EKOBIS 2015“

By  | 

Sutra počinje 13. međunarodni ekološki sajam „EKOBIS“. Trajaće četiri dana,a kao i prethodnih godina biće smješten na Gradskoj otoci u Bihaću. Predstaviće se blizu 250 izlagača, a organizatori su najavili niz edukativnih, promotivnih, prodajnih te sadržaja stručnog i naučnog karaktera. Uz Karlovačku županiju, koja je ove godine regija partner, pojaviće se značajan broj privrednih, odnosno gospodarskih komora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije.

Okosnicu sajma činiće održivi razvoj u ruralnim područjima, čemu je posvećen dobar dio programskih sadržaja. Nosilac posla je Privredna komora USK čiji je predsjednik ismet Pašalić , unatoč teškim uslovima, ponosan što Ekobis iz godine u godinu raste i opravdava svoju ulogu. Brojne konferencije i okrugli stolovi vezani su za energetsku efikasnost, investiranje, uzgoj malina, pčelarstvo te stanje u šumarstvu i drvoprerađivačkom sektoru. Ovom posljednjem, s akcentom na potrebu donošenja zakona o šumama, govoriće Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede.

Nacionalni park Una, kao jedan od nosilaca turističkog razvoja i promotora USK, dobiće svoje mjesto na ovogodišnjem sajmu. Direkcija nije zaboravila niti one najmlađe okupljene u Unskim smaragdima, koji već godinama uspješno pokazuju svoje znanje iz oblasti ekologije. Sajam se otvara sutra u 10 sati na Gradskoj otoci u Bihaću, a ulaz će koštati jednu KM. Ekobis će svoju priču završiti u nedjelju, 13. septembra na Smaragdnoj noći, kada će se najuspješnijim privrednicima, poduzetnicima i izlagačima uručiti nagrade i priznanja. Generalni pokrovitelj sajma po prvi je put Vlada Kantona, a podršku u organizaciji dali su Grad Bihać, VTK, Obrtnička komora, Fond za zaštitu okoliša, Federalnmo ministarstvo poljoprivrede i brojni drugi.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *