Unsko-sanski kanton

Štrajk se nastavlja

By  | 

Javnost USK,prije svega roditelji i njihovi školarci,sa nestpljenjem očekuju ishod pregovora Vlade i Sindikata obrazovanja kako bi se okončao štrajk prosvjetnih radnika.Nažalost,ni danas nema pozitivnih pomaka,odnoso štajk se nastavlja.Štrajkački odbor dobio je novu vladinu ponudu o kojoj se Sindikat tek treba izjasniti.

Školarci ni u naredni ponedjeljak neće u školske klupe. Još uvijek nema dogovora između Vlade i Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja o prekidu štrajka,koji je stupio na snagu 1.septembra, sa početkom nove školske godine. Pregovarački tim Vlade danas je pred Štrajkački odbor iznio novi prijedlog,koji se značajno ne razlikuje od ranije ponude.Izmirit će se preostale obaveze iz 2014.godine koje nemaju karakter plaća kao i tri topla obroka iz 2015-tu, s tim da bi isplate krenule sa prekidom štrajka.

I predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić ne vidi veće promjene u današnjoj Vladinoj ponudi. Razlika je što se umjesto regresa za 2014-tu, sada nudi isplata tri topla obroka u 2015.godini. Fajićevo mišljenje je da to nije dovoljno za prekid štrajka, ali o tome će odlučiti cjelokupno članstvo Sindikata.

„Ne bih komentirao ponudu,moje lično mišljenje je da je to samo promijenjena forma, jer je to ista količina novca sa regeresom i sada samo pretvorena u topli obrok.Naravno, izuzev vrtića koji sa ovim imaju topli obrok“, kaže Fajić.

„Ono što nas brine je da bi zahtjevi bili ispunjeni po prekidu štrajka, jer imamo lošaiskustva iz ranijeg perioda. Mi ćemo ponudu prenijeti članstvu, a oni će reći svoje“, kaže Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Kakav god bio odgovor Sindikata,u Vladi žele prekinuti praksu dosadašnjeg kolektivnog dogovaranja. Sindikatima je jedino zajedničko: vrijeme stupanja u štrajk, kaže premijer. Dodatna potvrda tome je i što nisu svi, kaže, u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u štrajku. Vlada pokušava približiti stavove sa Sindikatom u financijskom dijelu zahtjeva dok za izmjenu određenih zakonskih propisa, na čemu se također insistira, treba, tvrde, vremena.

„Prošli prijedlog otpreminina, umrlina i naknada za liječenje sinnikat je odbio. Gdje je tu solidarnost prema tim članovima, ako je odbijeno u prvom prijedlogu isto nudimo identično.Tražimo i dalje da napustimo kolektivno pregovranje i tu se država mora uvažiti. Ja mogu konstatirati da neće biti nastave ni u ponedjeljak ,sačekat ćemo odgovore sinsikalnih predstavnika, ali i dalje zahtjevamo posebne razgovore“, kaže Izudin Saračević, premijer USK.

Zasebni ili ne, pregovori za sada, nisu urodili povratkom učenika u školske klupe. Kao da roditeljima nije bilo dovoljan bio stres prilikom pripreme svojih školaraca za novu školsku godinu, pa su sada još dodatno izloženi tome kada će im djeca krenuti u školu ili kako naći alternativni smještaj do okončanja štrajka u predškolskim ustanovama.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *