Unsko-sanski kanton

Kemal Hrnjić o žalbi Hrtske na izvoz mlijeka: Šteta je već učinjena ali se nadam pozitivnoj odluci

By  | 

Zabranom izvoza mlijeka u Evropsku uniju iz BiH nanesena je šteta i po imidž naše države jer mi znamo koliko godina smo se pripremali za početak izvoza, kaže Kemal Hrnjić, direktor mljekare Meggle Bihać .

Podsjećamo, 26. avgusta na dan kada je trebao početi izvoz mliječnih proizvoda iz BiH u EU, Kancelarija za veterinarstvo BiH obaviještena je da je jedna članica EU podnijela žalbu te je izvoz stopiran.

Ta država bila je susjedna Hrvatska koja je navela u svojoj pisanoj žalbi da je nadležna inspekcija trebala još jednom posjetiti odobrene mljekare prije početka izvoza.

No, istina je drugačija. Kako je kazao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH susjedi su se zapravo pribojavali konkurentnosti bh. mlijeka, a i kada se uzme podatak da su oni samo u 2014. godini u BiH izvezli 15 miliona kg mlijeka i mliječnih proizvoda onda je računica jasna.

Evropska komisija trebala bi do 10. septembra donijeti odluku o prihvatanju ili odbijanju žalbe, a bh. mljekare se nadaju da će odluka biti u korist BiH.

– Nadam se pozitivnoj odluci. I nadamo se povratku na tržište Hrvatske – kazao je Hrnjić.

Podsjećamo, BiH izgubila je tržište Hrvatske 1. jula 2013. godine ulaskom te države u Evropsku uniju, a za bh. proizvođače to je jedno od najvažnijih tržišta.

Mljekare koje su dobile zeleno svjetlo za izvoz u EU su Meggle Bihać, Milkos, Livno i Mlijekoprodukt.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *