Unsko-sanski kanton

Isplata stare devizne štednje od 1. januara 2016.

By  | 

Slovenski parlament je prije dva mjeseca usvojio prijedlog Zakona o obeštećenju štediša Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj.

Radi se o deviznoj štednji koja im nije bila dostupna od 1991. godine, a već krajem jeseni svi koji su imali račune u podružnicama ove banke u Sarajevu i Zagrebu moći će podnositi molbe za povrat štednje.

Isplate po osnovu devizne štednje u Ljubljanskoj banci mogle bi početi već sa prvim danom 2016. godine. Ova je vijest , nakon dugogodišnjeg napora i sudske borbe, obradovala sve koji su prije rata imali devize u ovoj banci. Slovenske vlasti, iako nerado, bile su primorane ispoštovati odluku suda u Strazburu. S tim u vezi, potvrdili su prijedlog Zakona kojim se nalaže isplata štedišama iz BiH i susjedne Hrvatske.

No , da bi ostvarili pravo na isplatu, štediše prethodno moraju podnijeti molbe, koje će se moći podnositi od 1. do 31. decembra, a isplata će krenuti, kako predviđa Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja građana stare devizne štednje u BiH, 1. januara.

Procedura podnošenja molbe je formalna , dodaje Nišić.Važno je posjedovati štednu knjižicu i iznos oročenih sredstava.

Iznosi duga isplaćivat će se u cjelosti , s razlikom u visini kamata po godinama.Najveća kamata obračunavaće se na štednju do 1992. godine, a nešto niža na kasniji period.

Svoj novac u Ljubljanskoj banci ima više od 120.000 štediša u BiH.Slovenija će, da bi im isplatila novac koji je dužna, izdvojiti 185 miliona eura bez kamata. S obzirom na to da svoju štednju očekuju i vlasnici računa u Ljubljanskoj banci iz RH, ukupan iznos duga Sloveniju će stajati 385 miliona eura sa uračunatim kamatama i troškovima.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *