Unsko-sanski kanton

Premijer USK-a ima veću platu od premijerke RS-a

By  | 

Na jučerašnjoj press konferenciji CCI-ja prezentiran je monitoring rada Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona za period od prvih šest mjeseci 2015. godine. Najviše se govorilo o mjerama štednje koje je Vlada najavila u svom ekspozeu, ali, kako kažu iz CCI-ja, vlast u tom smislu prvenstveno mora krenuti od sebe.

Iako je najavljena štednja na svim nivoima, prema podacima Centara civilnih inicijativa, ova dva nivoa vlasti u Unsko-sanskom kantonu najmanje stežu kaiš. Premijer ovog kantona Izudin Saralević ima za oko 300 do 400 maraka veću platu od premijerke Republike Srpske. Zastupnici Skupštine i dalje imaju paušale od oko 2000 maraka, što je više za 250 maraka od paušala parlamentaraca u Republici Srpskoj. Podsjećamo, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, visina plaće Željke Cvijanović, kao predsjednice Vlade RS u 2013-2014. godini iznosila je 3.584 KM plus 3.708 KM mjesečno dodataka, odnosno ukupna mjesečna primanja iznosila su joj 7.292 KM.

“Sa najavljenim mjerama štednje ne ide baš najbolje. Unutar same vlasti ne postoji konsenzus o neophodnosti istih, a pogotovo ne postoji socijalna osjetljivost i svijest o potrebi da se u finansijske rezove kreće od sebe”, kaže CCI-jev Obrad Milošević

Kantonalni premijer Izudin Saračević nije se mogao ili htio očitovati o ovim tvrdnjama. Predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić kaže kako se na jesen pripremaju izmjene koje bi trebale uključivati i smanjenje plata za 15 posto.

Inače, prema analizama CCI-ja, vlasti su se opet najviše bavile svojim foteljama i stranačkim križaljkama. Čak 97 posto razmotrenih mjera Vlade odnosi se na kadrovsku politiku, tj. – kako kaže Željko Ninković, iz CCI-ja – razrješenja starih kadrova sa funkcija u upravnim i nadzornim odborima, te direktorskim pozicijama i imenovanjima novih.

Porazna je činjenica da je Unsko-sanski kanton u vrhu onih čiji je broj nezaposlenih odavno prešao broj zaposlenih.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *