Unsko-sanski kanton

Završene pripreme za 13. EKOBIS

By  | 

Međunarodni ekološki sajam EKO BIS ove godine održava se po trinaesti put, od 10. do 13. septembra na Gradskoj otoci u Bihaću.

I ove godine u Direkciji sajma očekuju više od 200 stotine izlagača iz BiH i zemalja regije, a rok za prijavu ističe ove sedmice. Na početku završnih priprema istaknuto je da se još uvijek čeka podrška nekih od pokrovitelja.

Domaći i strani izlagači, poslovni ljudi i institucije koje rade na lokalnom i regionalnom razvoju, svake godine pokazuju sve veći interes, pa će i ove godine u Bihać i USK pristići više od 200 domaćih i izlagača iz zemalja okruženja. Kontinuitet i uspješnost na regionalnom nivou razlozi su zbog kojih je organizator EKO BIS-a, Privredna komora USK, dobitnik priznanja za najbolji regionalni projekt na principima održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi. Upravo orijentiranost ka održivom razvoju i to onom u ruralnim područjima, glavna je tema ovogodišnjeg sajma.

Organizacioni i administrativni dio EKO BIS-a je u završnoj fazi, a započinju i tehničke pripreme. U ovoj fazi, kako je istaknuto na sastanku Direkcije, očekuje se realizacija dogovorene i neophodne podrške nekih od pokrovitelja poput Grada Bihaća, Federalnog fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva obrta i razvoja i Ministarstva turizma FBiH, jer je do početka ove moderne poslovne manifestacije ostalo nešto manje od mjesec dana, izjavio je za RTV USK Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK

Vlada USK već je ispunila svoje obaveze kada je u pitanju podrška EKO BIS-u, na kojem će, kako je planirano, predstaviti svoje razvojne projekte i rad ministarstava, u cilju povezivanja s privrednicima i razvojnim institucijama. Najavljeno je i učešće Turističke zajednice USK, Nacionalnog parka Una, Razvojne agencije i Poljoprivrednog zavoda USK, Unsko-sanskih šuma, Obrtničke komore i drugih.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *