Aktuelnosti

Afera Gibraltar: Bakula, Prlić i Kulenović izjasnili se da nisu krivi, Tužilaštvo izvodi 15 svjedoka

By  | 

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović izjasnili su se da nisu krivi, saopćeno je iz Suda BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH kazao je u izjavi za medije da će Tužilaštvo u ovom slučaju izvesti 15 svjedoka.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 21. maja 2015. godine optužnicu koja optužene Stipu Prlića i Zorana Bakulu tereti da su počinili krivično djela zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH i krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ FBIH, a optuženog Nevena Kulenovića da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. stav 1. KZ FBIH.

U optužnici se navodi da su optuženi Stipe Prlić, kao direktor – predsjednik Uprave i Zoran Bakula, kao član Uprave JP Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar, u okviru postupka javne nabavke za izradu „Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija u BiH“ izvršili izbor najpovoljnijeg ponuđača tako što su kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali pravno lice SV-RSA d.o.o. Sarajevo u vlasništvu optuežnog Nevena Kulenovića, iako je navedeno pravno lice prema preporuci komisije za javne nabavke bile trećepozicionirano, postupajući tako suprotno odredbi člana 35. stav 2. Zakona o javnim nabavkama BIH i člana 14. stav 1. i 4. Uputstva o primjeni Zakona o javnim nabavkama BIH, za koja postupanja im je optuženi Neven Kulenović, kao vlasnik i zamjenik direktora pravnog lica SV-RSA d.o.o. Sarajevo, dao dar koji su prethodno dogovorili i to sukcesivnim isplatama na račun Zorana Bakule u iznosu od 386.256,86 KM i na račun Stipe Prlića u iznosu od 331.513,18 KM, a koji dar su optuženi Zoran Bakula i Stipe Prlić primili na način da im je isti isplaćen sa računa pravnog lica „3 Media Limited“ registrovanog na Gibraltaru, u kome je punomoćnik sa opštom i generalnom ovlasti optuženi Neven Kulenović.

Ovo je prva optužnica podignuta u slučaju Gibraltar od oktobra 2014. godine kada su u istoimenoj akciji SIPA-e uhapšeni vlasnici marketinških agencija u BiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *