Unsko-sanski kanton

Uhapšen Sefer Dervišević osumnjičen za ratne zločine na području Cazina

By  | 

Na osnovu potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Granične policije BiH uhapsili su na graničnom prelazu Izačić, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Sefera Derviševića, rođenog 1963. godine u Šturliću, Cazin, državljanina BiH, saopćilo je danas Tužilaštvo.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je, u svojstvu pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, tokom 1995. godine “postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”.

On je osumnjičen da je naoružan, u svojstvu pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, na području općine Cazin, u mjestu Šturlić, “zlostavljao, mučio i ponižavao civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žene i starce, čiji su članovi obitelji bili angažirani u vojnim snagama NO AP ZB”.

Navedeni je osumnjičen da je civile, tukao, mučio i tjerao na ponižavajuće postupke na javnim mjestima (vezao žene da vuku automobil kao zaprega…).

Nakon hapšenja,osumnjičeni će biti predat tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *