Aktuelnosti

Turska: Bomba postavljena u torbi, broj mrtvih porastao na 27 (video)

By  | 

Najmanje 27 osoba je ubijeno u bombaškom napadu koji je pogodio tursko mjesto Suruc na granici sa Sirijom. Dilek Ocalan, zamjenik predsjednika Narodne demokratske partije u Urfi tvrdi da je eksploziju uzrokovala bomba koja je bila postavljena u torbu tokom okupljanja mladih socijalista.

Napad se desio unutar Kulturnog centra Amara u kojem se održavao skup Federacije mladih socijalista koji su planirali odlazak u sirijski grad Kobani kako bi učestvovali u njegovoj rekonstrukciji.

Kobani je grad pod kontrolom Kurda koji su mjesecima pružali žestok otpor militantima Islamske države. Grad je odbranjen, ali su ljudske žrtve i materijalna šteta nemjerljivi.

Predsjednik turske vlade Ahmet Davutoglu poslao je na jug zemlje tri ministra kako bi pružili pomoć stradalim.

Vlada je saopćila kako je u napadu ubijeno najmanje 27 osoba, dok je 100 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je objavljeno ubrzo nakon tragedije stoji kako će vlasti učiniti sve kako bi se do odgovornih došlo što je prije moguće. Također, napad je okvalifikovan kao teroristički, dok su građani pozvani na mir i jedinstvo.

“Pozivamo sve građane da ostanu mirni i jedinstveni u jeku terorističkog napada koji je imao za cilj uništiti jedinstvo naše države”, stoji u saopćenju.

Također, turski mediji spekulišu kako je riječ o samoubilačkom napadu kojeg je izvela 18-godišnja djevojka odana Islamskoj državi (IDIL).

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *