Aktuelnosti

Izetbegović pozvao probosanski orijentirane stranke na ujedinjenje protiv projekta Milorada Dodika

By  | 

Odluka Narodne Skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH je najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas, izjavio je na konferenciji za novinare u sjedištu SDA BiH u Sarajevu član Predsjedništva BiH i predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ova odluka i njene implikacije direktna su prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH što može dovesti do destabilizacije prilika u BiH, s nesagledivim posljedicama.

“Politika Milorada Dodika je prouzročila reformski zastoj u BiH, dovela do siromaštva njenih građana i sada te građane neumitno vodi u konflikt. Svojom retorikom i djelima Milorad Dodik već skoro deceniju destabilizira Bosnu i Hercegovinu i koči njen napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji”, dodao je Izetbegović.

Naveo je da Dodik već niz godina bezuspješno pokušava da ukine ili ograniči ovlasti Suda BiH na teritoriji RS, jer ga je strah da će jednog dana pred tim sudom morati odgovarati za kriminal i korupciju koji su počinjeni tokom njegove vladavine. Dodao je da Milorad Dodik proizvodi krize i sukobe da bi skrenuo pažnju s teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi RS, a koju je Dodikova vladavina proizvela i za koju očigledno nema rješenja. Činjenice govore, kazao je Izetbegović, da građani RS nikada nisu živjeli gore nego danas, a Dodikovi retrogradni potezi vode ih u još veću bijedu i beznađe.

“Zato bi pravo referendumsko pitanje građanima RS glasilo: ‘Da li podržavate katastrofalne rezultate desetogodišnje vladavine Milorada Dodika, posebno visoku nezaposlenost, loš životni standard, nepotizam i neobuzdanu korupciju koji vladaju u RS-u, te da li u potpunosti amnestirate Milorada Dodika i njegove saradnike od odgovornosti za trenutnu situaciju u RS i BiH?'”, istakao je Izetbegović.

Opasni i neodgovorni avanturizam Milorada Dodika, kako je dodao Izetbegović, imat će katastrofalne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju ako mu se odlučno ne suprotstavimo.

“On predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i region zapadnog Balkana”, naveo je Izetbegović.

SDA je odlučna da poduzme sve ustavne i zakonske mjere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Pozivamo sve probosanske patriotske političke snage i aktere da stave u stranu međusobna rivalstva, te da se ujedine i zajednički suprotstave političkom projektu Milorada Dodika. U ovom slučaju prioritetno i bez odlaganja mora reagirati međunarodna zajednica odlučnom upotrebom dejtonskih mehanizama i ovlasti. Ova odluka mora biti stavljena van snage, a njen inicijator Milorad Dodik nakon deset godina destrukcija i šteta koje je nanio, konačno mora snositi posljedice i biti sankcioniran”, kazao je Izetbegović.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *