Aktuelnosti

Usvojena odluka o raspisivanju referenduma u RS-u

By  | 

Narodna skupština Republike Srpske nakon dvodnevnog zasjedanja usvojila je odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Za odluku je glasalo 45 zastupnika dok je 31 zastupnik bio suzdržan. Prema dnevnom redu, referendum bi trebao biti održan u periodu od šest mjeseci.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je zastupnicima kako precizan datum održavanja referenduma nije određen s obzirom na to da će se predstavnici bošnjačkog naroda najvjerovatnije pozvati na vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda Republike Srpske.

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, rekao je za Klix.ba kako će bošnjački političari u bh. entitetu Republika Srpska svakako usporiti proces raspisivanja referenduma, ali i da je siguran kako će Ustavni sud RS koji ne djeluje u skladu s Ustavom i zakonima, odlučiti da ipak povrede nacionalnog interesa nije bilo.

Predstavnici srpskog naroda kazali su danas da su odluke Suda i Tužilaštva BiH pristrasne i da su usmjerene protiv srpskog stanovništva.

Dodik je dodao kako je Tužilaštvo BiH pod direktnim utjecajem Stranke demokratske akcije, te kako je visoki predstavnik nametnutim zakonima stvorio novi sistem pravosuđa u BiH koji funkcioniše u suprotnosti s vladavinom prava.

On je otvoreno pozvao građane entiteta RS da tuže visoke predstavnike u zemljama iz kojih dolaze, najavljujući kako će RS omogućiti čak sredstva iz budžeta za pružanje pravne pomoći svima onima koje su oštetili visoki predstavnici.

Kazao je da entitet RS u referendumu nema nikakvu skrivenu namjeru, te da ova odluka neće ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Referendumom nemamo skrivene namjere, ali ako ne bude uvažena naša volja i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovaj narod i RS imat će pravo da se očituju o svom statusu”, rekao je Dodik.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) nedvosmisleno su izjavili da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj o ovlastima visokog predstavnika i pravosuđu BiH predstavljao fundamentalno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Izjavu PIC-a nije podržao jedino ruski ambasador Petar Ivancov.

OHR: Oni koji podržavaju referendum protiv Dejtona guraju RS u izolaciju i krizu

Visoki predstavnik izražava žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS, naveli su iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu.

U tom pogledu, visoki predstavnik želi podsjetiti javnost na dvije ključne stvari:

“Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila je Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji”, navodi se u reagiranju OHR-a.

“Mandat visokog predstavnika, uključujući i njegove izvršne ovlasti, uspostavljen je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma”, stoji u saopćenju.

Entitetske vlasti treba da prestanu insistirati na provođenju referenduma koji krši Opći okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uslovi u Republici Srpskoj, navode iz OHR-a.

Kao što je rečeno jučer na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *