Unsko-sanski kanton

Predstavnici Save the Childern u posjeti Ministarstvu obrazovanja USK

By  | 

Predstavnici nezavisne organizacije za djecu, Save the Childern, boravili su u posjeti Ministarstvu obrazovanja USK, a glavna tema razgovora je bilo usvajanje strategije za uključivanje djece s poteškoćama u nastavu. Dokle se došlo u godini dana primjene socijalne inkluzije razgovaralo se na današnjem sastanku, gdje je istaknuto da je USK početna tačka, a trebala bi biti uključena cijela BIH.

Od kad je okvirnim zakonom donesena odredba o inkluzivnom obrazovanju napravljeni su značajni koraci u uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovni sistem. Ipak, situacija na terenu pokazuje da ne samo u USK, već u cijeloj državi podrška školama i kreiranje dobre prakse nije urađena na najbolji sistemski način.

Projekt kojim se želi postići veće uključivanje djece s poteškoćama u nastavu apsolutno je pravo te djece, a zakonska obaveza države da im osigura normalne uvjete obrazovanja. Ministar Adis Muharemović ističe da je najčešće pominjani problem bio onaj o finasiranju asitenata u nastavi što je samo jedan segment koji je neophodno rješavati.

Iako je u prethodnom periodu puno toga urađeno, poput izrade strateškog okvira za unaprjeđenje inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju, poboljšavanje kompetenecija preko 600 uposlenih u obrazovnom sistemu, puno je posla koji predstoji kako bi djeca s poteškoćama u razvoju imala jednak pristup nastavi kao i njihovi vršnjaci.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *