Unsko-sanski kanton

Sindikat policije prekinuo štrajk, budžetskim korisnicima obećano 6 toplih obroka i putni troškovi za 2014

By  | 

Vlada USK i Sindikat policije MUP-a USK potpisali su, danas u Bihaću, Sporazum o zamrzavanju štrajka. Policija je odmah počela sa radom, a rad će biti organizovan prekovremeno, saopštili su Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata i mr. Senad Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Vlade USK.

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Kantona mr.sci. Izudin Saračević i resorni ministri: finansija, obrazovanja, MUP-a i pravosuđa održali su zajednički sastanak sa predstavnicima sindikata svih budžetskih korisnika.

Predstavnici sindikata informisani su da će sredstva iz kratkoročnog kredita, u iznosu od sedam miliona KM, sutra biti operativna i da će već sutra započeti isplate dijela zatečenih dugovanja. Konkretno, bit će isplaćeno šest naknada za topli obrok za period oktobar 2014. – mart 2015. godine, potom naknade za prevoz za 2014. godinu, a nakon toga slijedi isplata plaća za maj.

Premijer Saračević naglasio je, u razgovoru sa predstavnicima sindikata, da sredstva iz dugoročnog kredita u iznosu 16,5 miliona, ostaju namijenjena za pokrivanje zatečenog deficita i da će tu prioritet za isplate naknada imati pripadnici boračkih populacija i socijalna davanja.

Razgovori sa sindikatima bit će nastavljeni kako bi se zajednički definisala moguća rješenja za uštede i prevazilaženje finansijske krize na području USK, dogovoreno je na današnjem sastanku.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *