Aktuelnosti

Licemjerni Aleksandar Vučić: Predstavljat ću Srbiju u Srebrenici 11. jula

By  | 

Nakon što se zajedno sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, iz petnih žila potrudio da lobiranjem prema Rusiji, zatraži ulaganje veta kod glasanja o rezoluciji o Srebrenici, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da će predstavljati Srbiju u Srebrenici 11. jula, javili su srbijanski mediji.

“Vijeće sigurnosti UN-a ni sutra neće donijeti rezoluciju o Srebrenici”, uvjeren je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je lično dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promjene u tom stavu. Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.

“Lično sam dobio garancije da ovakva rezolucija, bez izmene teksta, neće biti usvojena. Pokazali smo, po prvi put, da Srbiju niko neće moći da gazi. Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje”, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srbije.

Ambasador BiH pri UN-u Mirsada Čolaković rekla je za AP da je Rusija jutros informirala članice Vijeća sigurnosti da namjerava uložiti veto.

Ukoliko Rusija uloži veto, Rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena.

“Predlagači Rezolucije su se nadali jednoglasnom usvajanju kako bi se osudio zločin kojeg su počinili bosanski Srbi u julu 1995. godine, kada je ubijeno 8.000 muškaraca i dječaka”, prenio je The New York Times.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *