Unsko-sanski kanton

Za loše stanje u USK-u premijer optužio novinare

By  | 

Nastavljaju se štrajkovi u Krajini, nezadovoljstvo sve veće. Za loše stanje u USK-u kantonalni premijer Izudin Saračević optužio je novinare. Za krpanje budžetskih rupa podignut komercijalni kredit.

Zbog neplaćenih troškova prijevoza i toplih obroka, koji datiraju još iz prošle godine, te činjenice da i plaće kasne oko 2 mjeseca, štrajk su ovih dana najavili sindikati obrazovanja, pa zaposleni u pravosuđu, a pripadnici jedne od najlošije plaćenih policija u državi danas su organizirali i mirni prosvjed.

“Oni su, nažalost, primorani da se danas na trgu u Bihaću okupe i pošalju poruku javnosti i poslanicima u skupštini o stanju i materijalno-tehničkoj opremljenosti i sredstvima – jednom cjelokupnom socijalno-ekonomskom ambijentu zaposlenika MUP-a USK-a”, istakao je Halid Ganija, predsjednik Unije sindikata policije Federacije BiH

Za teško stanje odgovornost snose sve dosadašnje Vlade i Skupštine, uključujući aktualnu garnituru – nemaju dvojbe sindikalni predstavnici, kao ni većina građana kantona.

Međutim, premijer Izudin Saračević zna bolje – njemu su krivi novinari FTV-a i BHT-a koji, potužio se sinoć kantonalnoj televiziji, crnim tonovima oslikavaju stanje u ovom dijelu zemlje

“U negativnom smislu se izražavaju novinari Elvira Cerić, Aleksandra Vinčar, Haris Domazet i još jedna-dvije osobe. Kad pratite te izvještaje, onda ćete čuti samo kataklizmičke informacije, da smo pred kolapsom, da je sve crno i da nema izlaza. To je nedopustivo za današnje vrijeme”, kazao je Saračević.

Dopustivo je, naravno, da Unsko-sanski kanton bude prvi po nezaposlenosti, po odlasku mladih u inozemstvo i po tome što prednjači po korupciji u javnoj sferi, a rupe u proračunu krpi komercijalnim kreditima, a Saračević pri tom još nastavlja praksu svog prethodnika Hamdije Lipovače pa sjednice Vlade održava iza čvrsto zatvorenih vrata. Nema odgovora ni na novinarske upite o punjenju i pražnjenju proračuna, a Zakon o plaćama u javnom sektoru, premda obećan na početku mandata, još nije ugledao svjetlo dana, i vladajući ga sad najavljuju tek u rujnu.

Kako objašnjava Muhamed Mahmutović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK-a, nije ugledao svjetlo dana vjerovatno zato što bi onda ministri i premijer te skupštinski poslanici imali manja primanja od onih koja sad imaju – dijelili bi sudbinu svih onih koji primaju plaću sa budžeta USK-a.

Sve dok izabrani i imenovani dužnosnici u Unsko-sanskome kantonu budu uživali skoro pa feudalne privilegije, s plaćama među najvećim u Federaciji BiH, naravno da neće razumjeti kako je policajcima, prosvjetnim djelatnicima i svima onima koji bi samo htjeli živjeti od svog rada, prenosi federalna.ba.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *