Unsko-sanski kanton

Usvojene odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduženju USK od 23,5 miliona KM

By  | 

Na vanrednoj sjednici Skupštine,koja je održana danas, parlamentarna većina prihvatila je odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduženju USK.Banka će odobriti 23,5 miliona maraka kredita po cijeni od blizu 7 miliona maraka.

Parlamentarna većina, predvođena SDA, na ovaj način dala je podršku Vladi USK da izmiri veći dio obaveza iz budžetskog deficita, a u isto vrijeme od Vlade očekuju mjere na uštedama i racionalizaciji u javnoj potrošnji. Za opoziciju put kojim se ide ne nosi ništa dobro USK.

Unsko-sanski kanton ulazi u nova kreditna zaduženja. Kratkoročno u iznosu od 7 miliona i dugoročni kredit od 16,5 miliona maraka. Unicredit banci, koja je odabrana kao najpovoljnija u proceduri javne nabavke, platiće se cijena kredita i to za kratkoročni 158.000 i dugoročni skoro 6 miliona maraka.Konkretna namjena kredita je saniranje budžetskog deficita.

Parlamentana većina odlučila je odobriti vladin prijedlog o kreditnom zaduženju, kao jedini način da se prebrodi teško financijsko stanje Kantona, odnosno izmire milionske obaveze prema direktnim i indirektnim korisnicima budžeta.

Opozicija se uglavnom ne slaže da se putem kredita rješavaju neisplaćene plaće i ostala primanja budžetskih korisnika, ali i dugovanja dobavljačima, socijalnim kategorijama, poljoprivrednicima, borcima i brojnim drugima. Donekle je i prihvatljivo kratkoročno ali i ne, tvrde, dugoročno zaduženje.

Protivnici kredita smatraju da se, prije nepopularne mjere uzimanja kredita , trebalo ići na uštede u javnoj potrošnji te pojačanim aktivnostima prikupljanja javnih prihoda.

I u samoj Vladi svjesni su da krediti dugoročno neće stabilizirati javne finansije u Kantonu.To će se postići setom mjera i zakonskih propisa koji će se vrlo brzo naći pred poslanicima Skupštine, ističe premijer Izudin Saračević

Nakon što su podržane odluke o kreditnim zaduženjima sada slijedi i njihova operacionalizacija.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *