Unsko-sanski kanton

Javni protest krajiških policajaca

By  | 

U Bihaću je danas na gradskom trgu održan javni protest Sindikata policije Unsko-sanskog kantona (USK) koji su u štrajku od 29. juna zbog neisplaćenih toplih obroka i troškova prijevoza iz 2014. godine.

Policijskim službenicima podršku su dali kolege iz Unije sindikata policije FBiH, policijski sindikat Srednjebosanskog kantona (SBK) , Samostalnog saveza sindikata USK, te sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK.

Pred okupljenim policajcima i građanima govorili su Mahmut Alagić, predsjednik Štrajkačkog odbora, Muhamed Mahmutović, predsjednik Samostalnog saveza sinidkata USK, Halid Ganija iz Unije sindikata policije FBiH.

Mahmut Alagić istaknuo je da Sindikat policije ima saznanja da Vlada USK želi iz dugoročnog kredita dati 5 miliona KM općinama kantona, ističući da uposleni u općinama redovno primaju tople obroke od 16 KM, dok policija ne može dobiti ni 8 KM toplog obroka.

Potom su štrajkači u koloni po dva prošli gradom, pored zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK i zgrade u kojoj se održava vanredna sjednica Skupštine USK zbog podizanja kratkoročnog i dugoročnog kredita od 23, 5 miliona KM. Nepoznato je u šta će krediti biti utrošeni.

Sjednica je u toku, a prije pola sata u salu su ušli i predstavnici Štrajkačkog odbora i članovi sindikata podrške da bi pratili diskusije zastupnika.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *