Unsko-sanski kanton

Protestna vožnja poljoprivrednika po gradovima USK

By  | 

Savez i udruženja poljoprivrednika najavila su za srijedu, 1. jula, protestnu vožnju po općinama USK. Simbolično „5 do 12“ poljoprivredni proizvođači iskazaće nezadovoljstvo zbog neisplaćenih premija sa federalnog i kantonalnog nivoa. Ukoliko protesti ne urode plodom, poljoprivrednici 15. jula najavljuju radikalnije mjere.

Poljoprivrednici USK već godinu dana nisu primili poticaje sa federalnog i kantonalnog nivoa. Da bi sustigli obaveze koje ih čekaju u polju i oko stoke, morali su se dodatno zadužiti. Time je ionako teško stanje postalo neodrživo, a ukoliko se nešto ne poduzme, smatraju, poljoprivredi prijeti kolaps. Ponovo su uzeli stvar u svoje ruke i za početak odlučili mirnim putem ukazati na probleme.

Kako saznajemo od ministra finansija USK, poljoprivrednici bi ovih dana trebali dobiti sredstva po osnovu prošlogodišnjih poticaja. Da bi isplatili dug od milion i po KM, Vlada je jedan dio novca iz kreditnog zaduženja predvidjela u ove svrhe.

Prioritet je riješiti 2014-tu, kaže ministar, a potom dug iz ove godine. No, poljoprivrednici se neće zadovoljiti ovakvim rješenjem. U Udruženju proizvođača mlijeka i mesa ne žele više tolerisati kašnjenje i praksu da se poticaji isplaćuju tek u drugoj polovini godine. Poučeni prijašnjim iskustvima uvjereni su da će biti prisiljeni na masovne proteste.

Iz federalnog budžeta potražuju 50 miliona, a iz kojih će se sredstava ovaj dug namiriti, ne znaju ni kreatori budžeta. Po svemu sudeći, ovih ćemo dana biti svjedoci vala nezadovoljstva poljoprivrednika. Koliko će ono trajati i da li će se postići dogovor prije masovnih protesta, 15.7., znaćemo za koji dan.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *