Aktuelnosti

Grčka poslala novu ponudu kreditorima

By  | 

Grčka je poslala novu ponudu kreditorima, u kojima predlaže dvogodišnji sprazum sa Evropskim fondom za finansijsku stabilnost kako bi pokrili sve svoje dugove i dubioze u tom periodu, a istovremeno traži i restrukturiranje duga.

„Ova ponuda je poslana europskim kreditorima i njihov se odgovor očekuje“, izvjestila je Ivana Brkić Tomljenović, dopisnica Al Jazeere iz Atine.

„Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao: ‘Naša odluka da provedemo referendum nije kraj, već nastavak pregovora za bolje uvjete za grčki narod’. Dakle, on poručuje da je i dalje otvoren za pregovore sa europskim kreditorima. Grčka vlada, kaže, traži dogovor da ostane u eurozoni, čak i ako grčki narod u nedjelju na referendumu kaže ‘ne’ mjerama štednje. Tsipras misli da to nije kraj, da Grčka ne bi trebala izaći iz eurozone. Grčki mediji jutros objavili da je nešto bolja“, javlja reporterka Al Jazeere.

Ranije danas grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je da ova zemlja u utorak neće uplatiti 1,6 milijardi eura duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ali se nada da će u posljednjem trenutku postići dogovor s kreditorima.

“Najvažnija stvar trenutno jeste da grčkim građanima osiguramo da pravedno i sigurno izraze svoje mišljenje na referendumu. To je njihovo pravo koje im je Eurogrupa pokušala oduzeti zatvaranjem banaka. Mi ćemo osigurati to pravo, budući da je to mandat grčke države. To je naš cilj: da omogućimo Grcima da izraze svoje mišljenje o prijedlogu kreditora, te da naredni dan, u ponedjeljak, odmah počnemo raditi na održivom rješenju za grčku ekonomiju i grčki narod”, rekao je Varoufakis.

Rok za uplatu duga MMF-u istječe u ponoć. Na upit novinara hoće li Grčka uplatiti novac danas, Varoufakis je kratko odgovorio: “Ne”.

Kada mu je postavljeno pitanje o mogućnosti da se u posljednjem trenutku postigne dogovor s međunarodnim kreditorima, grčki ministar je rekao: “Nadamo se.”

Namjera tužbe Sudu pravde

Varoufakis je prethodno izjavio kako će Grčka iskoristiti sva moguća pravna sredstva da izbjegne izbacivanje iz eurozone, ukoliko ne bude postignut kompromis s europskim institucijama.

“Grčka vlada će iskoristiti sva pravna sredstva koja su joj na raspolaganju”, rekao je Varoufakis za britanske medije.

Najavio je i kako će Atena svakako razmotriti eventualno obraćanje Europskom sudu pravde.

“Europski sporazumi ne predviđaju izlazak iz eurozone i mi to ne prihvatamo. O našem pripadanju zoni eura nema pregovora”, rekao je Varoufakis.

Ponuda Grčkoj, objavljena u nedjelju, uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto.

Tri institucije – Europska komisija, Europska središnja banka i MMF – ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produlji do kraja studenoga ove godine, a tijekom toga razdoblja Atena bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, koji dolazi na naplatu, također, danas.

Kreditori od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum.

Tsipras najavio ostavku

Premijer Alexis Tsipras u međuvremenu je razgovarao telefonom s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom i šefom Europske središnje banke Mariom Draghijem, potvrdio je vladnin dužnosnik u Ateni.

Kontakti su ostvareni u pokušaju pronalaska kompromisnog rješenja za isplatu pomoći Grčkoj u zamjenu za provedbu reformi.

Tsipras je ranije najavio kako će podnijeti ostavku ako Grci na referendumu prihvate sporazum s kreditorima te još jednom pozvao građane da odbace takav prijedlog.

Izjavio je kako bi uvjerljivo izjašnjavanje protiv mjera štednje pomoglo Grčkoj da pregovara o povoljnijem rješenju krize.

On je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao kako neće ostati na funkciji da bi provodio dodatne proračunske rezove.

“Tražim od vas da to odbijete svom snagom duše, najvećom mogućom razlikom”, rekao je Tsipras.

Ne vjeruje da kreditori žele da Grčka izađe iz eurozone, jer bi troškovi, prema njegovim riječima, bili ogromni.

“Ako grčki narod želi nastaviti mjere štednje u vječnost, što će nam onemogućiti da podignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će to provoditi”, rekao je Tsipras.

Prema ranije izraženom stajalištu, Tsipras je svoju odluku o odbacivanju ponude vjerovnika više puta opisao kao “poniženje” Grčke prije nego što je za 5. srpnja sazvao referendum na kojemu bi Grci trebali glasovati o predloženim novim mjerama štednje.

Prethodno je Tsipras na Twitteru objavio kako Grčka želi ostati u EU-u.

“Mi nismo ‘gosti’ u Europi. Grčka je u srcu Europe. Inzistirat ćemo na pregovorima. Dok smo blizu rješenju za fiskalna pitanja, u drugim pitanjima se razilazimo. Tražimo održivo rješenje”, napisao je Tsipras.

Tusk: Nema popuštanja

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk napisao je premijeru Tsiprasu kako “ne vidi volju među državama članicama da pristanu na grčki zahtjev za produljenje kredita za pomoć”.

“Nakon konzultacija s liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri financija izrazili na sastanku 27. lipnja”, piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Reutersu.

To pismo, poslano kao odgovor na Tsiprasov zahtjev da se kreditiranje Grčke produlji za još mjesec dana, oslikava “zbijanje redova” lidera EU-a nakon što je Tsipras zakazao referendum o ponudi kreditora “keš za reforme”, potičući Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na summitu država članica eurozone prošlog ponedjeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

“Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći”, rekao je Tusk i istaknuo kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći Grčka već sutra može zatražiti novu pomoć.

“Vrata za pregovore u Europi ostaju uvijek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti”, zaključio je Tusk u pismu Tsiprasu.

Tsipras: Grčka neće platiti dug

Tsipras je ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijardi eura za koju je rok 30. lipnja, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s vjerovnicima.

Također je naglasio da će njegova lijeva vlada podnijeti ostavku ako Grci na referendumu podrže prijedloge vjerovnika o mjerama štednje.

Rekao je samo da će vlada “poštovati” odluku na referendumu, ali da je neće “provesti” ako birači glasuju “za”, prenosi agencija DPA.

Grčki premijer pozvao je da se na referendumu glasa “protiv”, dok su europski čelnici u ponedjeljak pokušali uvjeriti grčke birače da je potrebno glasovati “za” kako bi zemlja izbjegla bankrot i ostala u eurozoni.

“Ako rezultat referenduma bude jasna većina protiv prijedloga međunarodnih vjerovnika, vlada će imati mnogo snažnije pregovaračke pozicije”, kazao je Tsipras.

Svoje stavove Tsipras je ponovio i gostujući na televiziji ERT, pozvavši građane da odbiju prijedloge mjera štednje.

Istovremeno se na trgu Sintagma okupilo najmanje 20.000 prosvjednika, pristalica vladajuće stranke Syriza, koji su se usprotivili paketu mjera štednje.

Za večeras su najavljeni prosvjedi za mjere štednje u Ateni , prenosi Al Jazeera.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *