Unsko-sanski kanton

Grad Bihać: oduzimanje poljoprivrednog zemljišta od prijeratnih korisnika

By  | 

Gradsko vijeće Bihaća na prijedlog gradske uprave i gradonačelnika Emdžada Galijaševića danas je većinom glasova usvojilo Odluku o davanju saglasnosti za oduzimanje poljoprivrednog zemljišta od prijeratnih korisnika, a radi dodjele gradu Bihaću na upravljanje i korištenje.

Ovom saglasnošću zemljište koje je koristilo jedanaest zemljoradničkih zadruga trebalo bi biti vraćeno gradu Bihaću na upravljanje s ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje i korištenja obradivih površina.

Prema katastarskim podacima grad Bihać raspolaže sa ukupno 7.476 ha poljoprivrednog zemljišta od čega je 1.874 ha njiva, 48 ha voćnjak, 2.079 ha livada i 3.475 ha pašnjaci. Kao posjednici , pored grada Bihaća , u katastru nekretnina upisani su „Žitoprerada“Bihać, D.D., “Agrokrajina“Bihać, PIK „Sljeme“ i zemljoradničke zadruge. Površina poljoprivrednog zemljišta na kojem su kao posjednici upisani ovi pravni subjekti je daleko veća od one koja je u posjedu grada Bihaća , a usvojenom odlukom riječ je o zemljištu kojeg su koristili „Žitoprerada“ Preduzeće za preradu žitarica ( u stečaju ), D.D.“Agrokrajina“Bihać, Sljeme PIK Radna jedinica „Una“, Zemljoradnička zadruga „Ripač“, Zemljoradnička zadruga „Alija Alijagić“, OPZ „Ostrovica“Kulen Vakuf, Z.Z.“Ostrovica“Kulen Vakuf, R.O.Klas OOUR Poljoprivreda „Bosanska Krupa“, Z.Z.“Brazda“Bosanska Krupa“, Z.Z.“Martin Brod“ i Z.Z.“Gata“.

U svojim diskusijama gradski vijećnici podržali su odluku , istaknuvši da je ovo dobar put da se velike obradive površine na području grada vrate državi i ponude poljoprivrednicima na korištenje uz koncesiju i zakonske propise.

„Ovo je jedna od najbitnijih odluka GV Bihać u posljednjih nekoliko godina jer mi imamo 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nad kojim nemamo kontrole i koje želimo vratiti u našu nadležnost. Još kao ministar poljoprivrede pokušao sam ovo rješiti i naišao sam na fizičke prijetnje i krivične prijave i mi ovdje nemamo dileme da je to državno zemljište koje je dodijeljeno zadrugama na korištenje i to nije njihova zemlja već države. Iznenadili bi ste se kad bi ste vidjeli ko je osnivač i vlasnik tih zadruga koje koriste to zemljište i tome svi moramo stati „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

On je dodao da bi se neko bavio ozbiljno poljoprivrednom proizvodnjom mora obezbijediti značajnu površinu , a ukoliko grad Bihać želi biti lider u poljoprivrednoj proizvodnji, onda mora sve kapacitete staviti u funkciju i dati u koncesiju onima koji žele živjeti od poljoprivrede.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *