Unsko-sanski kanton

U Bihaću obilježeno 25 godina općinske organizacije SDA

By  | 

U prepunoj sali Kulturnog centra u Bihaću, jučer je obilježena 25. godišnjica osnivanja bihaćkog ogranka SDA. Pored predsjednika Općinskog i Kantonalnog odbora SDA, Seada Kadića, prisutnima su se također obratili potpredsjednik SDA BiH Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, Izudin Saračević, premijer USK-a, te Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

Obilježavanje 25. godišnjice osnivanja SDA Bihać, počelo je intoniranjem državne i himne ove stranke, nakon čega je kroz dokumentarni film o dr. Irfanu Ljubijankiću, prikazan način na koji je stranka formirana, kako je djelovala i kako je organizovala otpor bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Prošli smo sticanje nezavisnosti, agresiju, genocid, stradanja, destrukciju Ustava, ali i herojsku odbranu države i naroda, kazao je historičar Nijazija Maslak.

25 godisnjica sda 2

SDA je bila najmoćniji element političkog organiziranja, koji je izbornom voljom građana dobio zaduženje da gradi državne institucije . Liderska uloga dr. Irfana Ljubijankića politički je fenomen, istaknuli su prvi čovjek Kantona te općinske i kantonalne SDA, Izudin Saračević i Sead Kadić.

Kako je kazano ,SDA je prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u bivšoj Jugoslaviji. Bila je vodeća snaga u izgradnji ratom porušene zemlje i sa obavezom ispunjenja budućih zahtjeva za ulazak BiH u EU i NATO.

Podrška projektima USK-a, zasigurno neće izostati sa viših nivoa vlasti, obećao je potpredsjednik SDA BiH i federalni minstar poljoprivrede, Šemsudin Dedić. Nakon svečane akademije , prisutni su se uputili prema gradskom trgu kako bi prisustvovali iftaru, koji je organizovala Asocijacija žena SDA.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *