Unsko-sanski kanton

Manjak učenika za upis u srednje škole u USK

By  | 

U bosanskokrupske škole – Mješovitu srednju školu „Safet Krupić“ i Opću gimnaziju u prvom roku upisano je znatno manje učenika u odnosu na broj koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i broj učenika iz prethodne generacije.

Kako je kazao direktor Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ Samir Suljkanović za Avaz, u prvom upisnom roku upisana su 123 učenika u tri tehničke struke i na četiri zanatska smjera.

U prvom upisnom konkursu u tehničke škole trebalo je biti upisano 30 učenika za sva zanimanja. U potpunosti je upisano jedno odjeljenje – mašinski tehničar za kompjutersko projektiranje, a u odjeljenje drvoprerađivački tehničar-dizajner CNC programer, novo zanimanje, upisana su 22 učenika, dok se za šumarskog tehničara prijavilo 11 učenika. U zanatska usmjerenja automehaničar u prvom roku upisano je 11 učenika, instalater centralnog grijanja 24 učenika, stolar 14 učenika i konfekcionar tekstila 9 učenika te jedan učenik s posebnim potrebama.

– Drugi upisni rok bit će održan u avgustu, tokom kojeg se nadamo da će većinom biti upisan planirani broj učenika. Tada ćemo upisati između 30 i 40 učenika, s obzirom na to da je devetogodišnje osnovno obrazovanje završilo oko 300 djevojaka i mladića. Naše potrebe za upisom su oko 200 učenika, a slobodnih mjesta još ima u odjeljenju drvoprerađivački tehničar-dizajner CNC-programer, u šumarskoj struci, u zanatskim usmjerenjima automehaničar, instalater centralnog grijanja, stolar i konfekcionar tekstila – rekao je Suljkanović.

Opća gimnazija u Bosanskoj Krupi raspisala je konkurs za upis 100 učenika, ali je Ministarstvo odobrilo da se u dva odjeljenja upiše 60 učenika.

– Od ovog broja upisano je tek 35 učenika. Krajem jula ili početkom avgusta bit će poznat termin početka drugog upisnog roka. Tada ćemo ponovo raspisati konkurs na slobodna mjesta da bismo upisali barem dva prva odjeljenja, odnosno 60 učenika – kazao je Šefik Kekić, direktor Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi.

Medicinske škole

Slab odziv učenika problem je s kojim se suočava cijeli Unsko-sanski kanton, jer je iz godine u godinu evidentan sve manji broj djece. Osim toga, raspisan je i konkurs za upis velikog broja kandidata u čak tri medicinske škole u Kantonu.

Velika potražnja za zanimanjem medicinski tehničar, kojima se pruža mogućnost da posao pronađu u zemljama EU, jedan je od razloga zašto se roditelji sve više odlučuju da svoju djecu upisuju u medicinske škole.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *