Aktuelnosti

Šef vladajuće CSU u Njemačkoj traži ponovno uvođenje viza za balkance

By  | 

Balkanci vrše ekstremno velike zloupotrebe prava na azil i zato je potreban vizni režim. To je stav premijera Vlade Bavarije i lidera vladajuće Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera, koji je objavio u listu „Muenchen merkur“.

“Nama je potrebna vizna obaveza za Srbe, Crnogorce, Makedonce, Bosance i Albance”, rekao je Zehofer i dodao da bi Evropska komisija, koja se tako intenzivno brine o planovima za uvođenje putarina, mogla da se u istoj mjeri pobrine i za zaštitu evropskih granica. Zehofer je, na pitanje da li bi ministri unutrašnjih poslova, u pitanju izbeglica, trebalo oštrije da djeluju, rekao da bi se povratak odbijenih azilanata morao jače nego do sada da sprovodi i da bi u Njemačkoj, najkasnije do septembra, više balkanskih zemalja trebalo da bude proglašeno zemljama sigurnog porijekla, kako bi se onda brže mogli vraćati odbijeni podnosioci zahteva za azil.

Zehofer je, pri tom, naglasio, da se on uvijek zalaže za solidarnost i humanost. “Mi moramo, međutim, ovde praviti razliku između ljudi kojima je stvarno potrebna zaštita, kao na primjer onih iz Sirije i onih koji kod nas nemaju nikakvu perpektivu ostanka, pošto su došli iz zemalja u kojima nema osnova za bježanje, kao na primjer, iz balkanskih država”, rekao je Zehofer.

Komentarišući raspoloženje Bavaraca prema azilantima i izbjeglicama, Zehofer je rekao da je već mjesecima postojao jedan nevjerovatan talas spremnosti da se pomogne, ali da se situacija promijenila i to, upravo, zbog balkanskih zemalja. Njemačka statistika pokazuje da je među deset zemalja, odakle stiže najviše zahtjeva za azil – pet sa Balkana.To su Albanija, Srbija, Kosovo, Makedonija i Bosna.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *