Unsko-sanski kanton

Vlada USK: čeka se odluka Skupštine USK za realizaciju 23,5 miliona KM kreditnog zaduženja

By  | 

Danas je održana 34. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona. Na sjednici je razmatran izvještaj Komisije za javne nabavke Vlade USK, koja je otvorila prispjele ponude po raspisanom javnom pozivu za pribavljanje usluga za kratkoročna i dugoročna zaduženja.

Komisija je utvrdila da su bile dvije, odnosno jedna validna za kratkoročno i jedna za dugoročno zaduženje od strane UniCredit banke d.d. Mostar. Nakon prihvatanja preporuka Komisije, donesena je odluka da se ide u dalju proceduru prema Skupštini USK kako bi krediti bili operativni. Iznos kratkoročnog kredita je 7 miliona KM, a dugoročnog 16,5 miliona.

„ Procedura sama oko kreditnih zaduženja završava se po odobrenju Skupštine za potpis konkretnih ugovora i realizaciju samih sredstava i onda planiranje utroška odnosno izmirenja svih onih zatečenih obaveza i dinamike plaćanja“, izjavio je za RTV USK-a Zikrija Duraković, ministar finansija u Vladi USK-a.

Na kreditno zaduženje čekaju i u Ministarstvu obrazovanja kako bi izmirili ranije nastala dogovanja za subvencioniranje smještaja u studentskim domovima. Naime, Vlada je danas usvojila izvještaj o utrošku dijela sredstava , s obzirom da iznos dijela tih sredstava još uvijek nije plaćen.

„ Postoje dugovanja iz 2014. godine. Mi se nadamo da ćemo iz ovih kreditnih zaduženja ta dugovanja isplatiti. Nadamo se da ćemo ubuduće izmiriti ove obaveze, kada je u pitanju subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima, s tim da ćemo do početka akademske godine definirati nove kriterije za ostvarivanje prava na ostvarivanje prava na subvencioniranje smještaja u studentske domove“, izjavio je nakon sjednice Vlade Adis Muharemović, ministar obrazovanja, nauke , kulture i sporta u Vladi USK-a.

Pored toga Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog Univerziteta u Bihaću o upisu studenata za akademsku 2015/16. godinu. Planirano je da se ove godine na svim fakultetima Univerziteta upiše 1515 studenata.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *