Aktuelnosti

Haos u Parizu: taksisti protiv Ubera (video)

By  | 

Taksisti izazivaju haos u Parizu i drugim velikim gradovima Francuske, blokirajući pristupe zračnim lukama i željezničkim kolodvorima u protestu protiv kompanije Uber, javljaju agencije. Blokada saobraćajnica je toliko uspješna da vlada na javnoj televiziji građane poziva da pronađu alternativne rute do odredišta, izvještava “Le Parisian”, uz procjenu da u protest učestvuje oko 2.800 taksista.

“U Parizu, taksiji blokiraju obilaznicu, zračnu luku Charles de Gaulle i nekolicinu željezničkih stanica. U jednom dijelu grada je izbio sukob s policijom, taksisti su zapalili gume i prevrtali automobile Uberovih vozača”, javlja pariška dopisnica NPR-a Eleanor Beardsley. Kako je navela, na televiziji se mogu vidjeti snimci čitavih porodica kako s putnim prtljagom pješače kroz grad ili po autoputu u nastojanju da stignu u zračnu luku. Iako je u posljednjim sedmicama zabilježeno oko 100 napada na vozače Ubera, “Le Monde” javlja da se taksisti sukobljavaju i međusobno.

pariz taksisti proti ubera 2

Frustrirani taksist na motociklu je kolegu iz suparničke kompanije poprskao suzavcem, dok je najmanje jedan taksist završio u bolnici u pokušaju proboja blokade koju su podigli drugi vozači. Francuski taksisti plaćaju hiljade eura za radne dozvole i tvrde da poslovanje Ubera bez licenci predstavlja nepoštenu konkurenciju. S druge strane, kritičari “pobune taksista” ističu da su oni zahvaljujući snažnim sindikatima decenijama imali monopol na cijene usluga i stoga nespremni dočekali konkurenciju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *