Unsko-sanski kanton

Bosanska Krupa: stipendije za 163 studenta

By  | 

U Domu kulture u Bosanskoj Krupi danas je ugovore o stipendiranju sa Općinom Bosanska Krupa potpisalo 163 bosanskokrupskih studenata i studentica na državnim univerzitetima u BiH.

Praksa započeta proteklih godina nastavljena je i za školsku 2014/2015 godinu, pa su svi redovni studenti druge, treće i viših godina studija koji su se prijavili na javni poziv i ispunili uslove nastavili primati stipendiju Općine Bosanska Krupa. Pravo na stipendiju su ostvarili i studenti iz porodice boraca Armije R BiH koji upisuju prvu godinu, a takođe tu mogućnost su imali i budući akademski građani koji su za svoj budući poziv odabrali neko od zanimanja koje posebnom odlukom Općine Bosanska Krupa definisano kao deficitarno, ističe načelnik Armin Halitović.

Svi studenti osim jednog imaće jednake stipendije, a najbolji student sa prosjekom 9,6 sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Amar Bapić imaće posebnu stipendiju od 200 KM mjesečno. Najviše studenata koji će primiti stipendiju za akademsku 2014./2015. godinu su na studiju na nekom od fakulteta Univerziteta u Bihaću, a nije zanemarljiv broj ni onih koji se školuju u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.

Načelnik Halitović je čestitao svima koji su danas dobili stipendije, naglašavajući da one nisu velike, ali svakom studentu i roditelju su značajne, te im poželio uspjeh u studiranju.Prve stipendije studentima najavio je već oko bajramskih praznika.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *