Unsko-sanski kanton

Sindikat uposlenih u organima pravosuđa USK najavljuje generalni štrajk

By  | 

Sindikat uposlenih u organima pravosuđa USK-a, na sastanku zakazanom aprilu ove godine, suglasio se sa predloženim sporazmom Vlade USK o isplati zaostalih potraživanja iz 2014 godine i to: 3 topla obroka, troškovi prevoza iz 2014 godine.

Rok za realizaciju dogovorenih isplata je istekao 16.06.2015 godine kada je istekao dogovoreni rok od 2 mjeseca i čime je sporazum prekršen i samim tim nevažeći.

Samostalni sindikat sudova i tužilaštva USK namjerava dati Vladi USK 7-dnevni rok u kojem bi Vlada USK trebala da organizuje hitne pregovore sa Sindikatom u vezi isplata stavki dogovorenih u sporazumu iz aprila 2015 godine. U protivnom, ukoliko se u tih 7 dana ne nađe zajedničko rješenje odnosno ne utvrdi kratkoročni rok za isplatu stavki iz sporazuma, Sindikat u skladu s čl. 4 Zakona o štrajku FBiH najavljuje održavanje generalnog štrajka.

Pored nepoštivanja dogovorenog sporazuma iz aprila 2015 godine, dodatan problem je ne isplaćivanja novo dospjelih plaća i ostalih naknada, uposlenici u organima pravosuđa, a prevashodno članovi ove Sindikalne organizacije, su nezadovoljni općim odnosom Vlade USK prema njima. Vladi USK je u proteklih nekoliko mjeseci upućeno više dopisa povodom ovog i sličnih pitanja – direktno prema Premijeru USK-a, te Ministru finansija i pravosuđa. Nismo dobili odgovor ni na jedan od ovih dopisa, što je vaša obaveza.

Nadalje, članovi ovog Sindikata vjeruju kako su dosadašnje mjere koje je preduzela Vlada USK, u cilju smanjenja finansijskog deficita, neadekvatne, te smatraju da je neprihvatljivo da se uštede vrše na platama i drugih primanjima radnika koji ionako jako teško žive.

Stoga, ovim zahtjevom od Vlade USK traži se da se odmah pobrine za izmirenje dugova po aprilskom sporazumu prema uposlenicima u organima pravosuđa u USK, te razradi strategija za isplatu novo nastalih dugova za 2015 godinu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *