Aktuelnosti

Premijeri pet kantona u Tuzli o raspodjeli javnih prihoda

By  | 

U radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu (TK) danas su bili premijeri Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjo-bosanskog, Bosansko-podrinjskog, Livanjskog i Posavskog kantona. Kantonalni premijeri sastali su se s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem s ciljem uspostavljanja bolje međukantonalne saradnje i usaglašavanja stavova o više značajnih tema, među kojima su Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, razvojni planovi, strateško planiranje i budući projekti.

“Cilj današnjeg sastanka je bio da razmijenimo iskustva i informacije o funkcionisanju kantonalnih vlada, te načinu rješavanja problema s kojima se susrećemo”, istakao je premijer TK Bego Gutić.

Između ostalog, bilo je riječi i o inicijativama koje su pokrenute za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, dodao je Gutić.

Jedan od zaključaka današnjih razgovora je da se inicijativa za izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federalnom parlamentu, koja je već pokrenuta od strane poslanika sa područja TK, nastavi i ubrza izjašnjavanje Parlamenta FBiH, navodi Gutić.

Dodaje i da je tema razgovora bila i strategija razvoja kantona, koja se radi u saradnji sa UNPD-om i koja je u završnoj fazi, te da je iskoristio priliku da upozna kolege iz drugih kantona sa načinom njene izrade.

“Sastali smo se na poziv premijera TK da razgovaramo o suradnji i problemima kantona, prvenstveno o problemu sa budžetom”, izjavio je premijer Posavskog kantona Marijan Klaić, te istakao da je jedna od tema bila pitanje pravedne raspodjele poreza po osnovu PDV prihoda.

Posavski kanton već deset godina se bori da korigira koeficijent raspodjele poreza, s obzirom na to da je napravljena nepravda u pomenutom period, navodi Klaić.

Dodao je da postoji nepravda i prema drugim kantonima, te da je pokrenuta inicijativa za davanje prijedloga određenim institucijama da se napravi pravednija raspodjela.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da je finansijsko stanje budžeta u većini kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine zabrinjavajuće, te da su kantoni sve bliže stanju finansijske neodrživosti, a jedan od razloga za to je, kažu, neravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda, otplati javnog duga, te organizaciji i funkcionisanju javnih preduzeća na prostoru F BiH.

Smatraju da treba pristupiti rješavanju prvog pitanja koje je otvoreno u parlamentarnoj proceduri kroz inicijativu o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Premijeri kantona su podržali inicijativu grupe poslanika sa područja TK da se izvrše izmjene pomenutog zakona, te zahtijevaju da se prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH uvrsti bez odlaganja na dnevni red oba doma Parlamenta FBiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *