Aktuelnosti

Ministar Dedić povodom odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

By  | 

Ured za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) obavijestio je 19.6.2015. godine Ured za veterinarstvo BiH da su svi postupci predloženi u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU dobili zadovoljavajuću ocjenu u odnosu na sve preporuke koje je dao FVO.

Iako se naša zemlja već nalazi na listi zemalja kojima je odobren izvoz toplinski obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju, prije realizacije izvoza ovih proizvoda, Bosna i Hercegovina mora predati Europskoj komisiji listu poduzeća za koje se utvrdilo da ispunjavaju uvjete, te koji su na osnovu toga predloženi za izvoz u EU. Nakon što Europska komisija odobri ovu listu, Bosna i Hercegovina ostvaruje pravo da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u Europsku uniju iz tih poduzeća.

Povodom ovog izuzetno važnog događaja za našu zemlju, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kaže da će ovo ministarstvo, kao i do sada, nastaviti uspješnu saradnju i koordinaciju sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno Uredom za veterinarstvo BiH, kao i nadležnim ministarstvom u Republici Srpskoj, kako bi ispunili svoje obaveze, te osigurali potpunu i koordiniranu provedbu svih mjera navedenih u Akcionom planu, a koje se prvenstveno odnose na jačanje nadzora, kontrole i sljedivosti u lancu proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih izvozu u EU.

Do naredne posjete FVO-a Bosni i Hercegovini u 2016. godini, u cilju verifikacije provedbe Akcionog plana, Bosna i Hercegovina također ima obavezu da donese novi Zakon o veterinarstvu potpuno usklađen sa tzv. „higijenskim paketom“ Europske unije, nakon čega će uslijediti harmonizacija entitetskih zakona o veterinarstvu sa državnim, kaže ministar Dedić, te ističe da Meggle, Milkos, Mljekara Livno i Mlijekoprodukt, koje su predložene za izvoz u EU, zaslužuju sve pohvale za trud i rad uložene na ispunjavanju izuzetno strogih zahtjeva Europske unije.

Ministar Dedić izražava nadu da će se ovoj uspješnoj grupi uskoro pridružiti i veći broj mljekara iz cijele BiH, saopćeno je iz Federalnog ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *