Aktuelnosti

Ministar Dedić s predstavnicima GIZ-a i Njemačke ambasade

By  | 

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upriličen susret ministra Šemsudina Dedića i predstavnika Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), na čelu s direktoricom GIZ-a za BiH Brigitte Heuel-Rolf, te prvim sekretarom Njemačke ambasade za razvojnu saradnju Frankom Wernerom, na kojem je razgovarano o tekućim projektima i mogućnostima jačanja saradnje.
Napominjući kako je Ured GIZ-a u Sarajevu od 2010. godine postao sjedište regionalnih aktivnosti ovog njemačkog društva, te Otvorenog regionalnog fonda, predstavnici GIZ-a su istakli da ovo društvo unutar svojih prioritetnih oblasti djelovanja već dugi niz godina doprinosi razvoju Bosne i Hercegovine, odnosno cijele regije, kroz projekte na području pravnih reformi, podrške vanjskoj trgovini, modernizaciji općinskih usluga, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Svi ovi projekti imaju za cilj, istakao je Frank Werner, doprinijeti stabilizaciji unutrašnjih prilika, jačanju tržišne ekonomije, te ekonomsko-političkoj integraciji BiH u EU, što su deklarisani ciljevi Njemačke vlade.

Ministar Dedić je zahvalio na podršci koju GIZ i Njemačka vlada godinama pružaju Bosni i Hercegovini u svim aspektima društveno-ekonomskog razvoja zemlje. Kad je u pitanju poljoprivreda, istakao je doprinos i zalaganje GIZ-a za uvođenje standarda i kontrole u proizvodnji jagodičastog voća na principima integralne proizvodnje, što je od posebnog značaja imajući u vidu da analize konkurentnosti poljoprivrede, ali i dosadašnje iskustvo, pokazuju da upravo u uzgoju jagodičastog voća, posebice maline i jagode za kojima vlada veliko interesovanje i međunarodna potražnja, BiH vidi svoju izvoznu šansu i veliki potencijal. Ministar Dedić je također zahvalio GIZ-u na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na uključenju u regionalni projekt pokretanja uzgoja soje bez GMO-a u dunavskoj regiji.

Kako je u nastavku razgovora direktorica GIZ-a za BiH Heuel-Rolf ukazala na potrebu rješavanja pitanja odobravanja smjernica za integralnu poljoprivrednu proizvodnju, te službene registracije novih biljnih sorti, kao i pružanje podrške izvozno orijentiranim malim i srednjim poduzećima koja se bave poljoprivredom proizvodnjom, ministar Dedić je istakao da će Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, nastojati snažnije se uključiti u provedbu projekata koje kandiduju bilateralni partneri, kao što je GIZ, kako bi radili na otklanjanju svih prepreka koje stoje na putu njihovoj uspješnoj realizaciji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *