Aktuelnosti

Anto Domazet govoreći na sesiji Kruga 99 o temi “Izazovi reformske agende”

By  | 

“U ekonomiji BiH danas djeluje nedovršena tranzicija i neizgrađen ekonomski sistem u kojem snage tržišta i poduzetništva pokušavaju da pokrenu razvoj, dok su snage organizirane vladine akcije blokirane i nisu prisutne”, pojasnio je.

Takva situacija stvara velike socijalne devijacije u društvu te su najveći vidljivi problemi visoka nezaposlenost, neodrživost javnih usluga u oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja i sigurnosti.

“I na samom početku provođenja reformi, vidimo veoma suprotstavljene stavove različitih aktera u društvu, počevši od vlada, poslodavaca, radnika, sindikata, ugroženih socijalnih grupa i penzionera”, kaže Domazet.

Dodaje da se tokom proces reformi mora prihvatiti saradnja s međunarodnim institucijama, kao što su EU, jer BiH upravo teži ka njoj.

“Veoma sam deprimiran što vlastitim snagama nikada nismo mogli napraviti jedan program ekonomskih reformi. Međutim i ova Agenda otvara prostor domaćim akterima da je usklade i naprave primjerenom našim lokalnim uslovima”, rekao je Domazet.

Dodao je da će građani BiH osjećati i dobre i loše strane provođenja Agende, jer su reforme neizbježne.

“Svaki dan koji gubimo u ovom procesu je nenadoknadiv, a izražen je u izgubljenim radnim mjestima i prilikama da se aktiviraju nova”, upozorio je.

Ključna stvar je, navodi Domazet, da političari iznađu način da vode proces reformi u interesu građana i nađu konsenzus i rješenje da se stvori nova energija u bh. društvu.

“Sjetite se februarskih protesta prošle godine. Pritisci će doći i iz narodnog nezadovoljstva i socijalnog bunta i tada ćemo imati teži i nepovoljniji ambijent za reforme”, istakao je.

Zbog toga je, zaključio je Domazet, nužan trenutak u BiH da se demokratskim sredstvima u ozračju saradnje svih aktera započne proces teških reformi.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *