Unsko-sanski kanton

Sve bolji uslovi u azilu za pse u Bihaću

By  | 

Već duže vremena primjetan je manji broj pasa lutalica u Bihaću.Većina je zbrinuta u azilu koji je pod nadzorom Veterinarske stanice Bihać.U početku su uslovi boravka pasa bili krajnje skromni no sada je slika sasvim druga.

Što više, na funkcionisanje azila ovih dana stigle su pohvale iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Prošireni postojeći boksovi, uređen okolni, a uskoro u cjelosti i ograđen prostor – sadašnja je slika bihaćkog azila za smještaj pasa lutalica. Daleko bolja od one kada su na ovu lokaciju nadomak grada stigli prvi napušteni psi, koji su lutali naseljima i bili prijetnja građanima. Brigu o azilu preuzeli su uposlenici Veterinarske stanice, uz svesrdnu podršku Grada Bihaća. Presudnu ulogu odigrale su i međunarodne organizacije koje su cijelo vrijeme pružale financijsku podršku pri kastriranju i sterilizaciji pasa, izgradnji azila i ishrani životinja.

Radom azila zadovoljan je i gradonačelnik Bihaća.Uslovi za smještaj pasa sada su puno bolji.

Što je najvažnije veliki broj njih sklonjen je sa ulica grada.

Azil su nedavno posjetili iz kancelarije Ureda za veterinarstvo BiH. Zadovoljni onim što su vidjeli, najverovatnije će preporučiti Veterinarsku stanicu Bihać kao jedinu ovlaštenu ustanovu putem koje će se psi udomljavati u EU.

Azilu će uskoro biti priključena voda sa gradske vodovodne mreže. Radiće se i na dodatnom proširenju prostora za pse kako bi uslovi za njihov boravak bili što bolji.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *