Unsko-sanski kanton

Razvoj Inovacija i Privlačenje investicija: Stimulisati Ekonomski razvoj i Zapošljavanje u USK

By  | 

Prezentacija projekta „Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko sanskom kantonu-BINOVA“, koji se finansira iz sredstava Evropske unije, održana je danas u Sanskom Mostu. Riječ je o projektu kojeg implementira Razvojna agencija USK s partnerima: Vladom USK, Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Preostale općine iz Unsko-sanskog kantona imaju svoje mjesto i ulogu u projektu kao pridruženi članovi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 626.220 eura od čega 76 posto projekta finansira EU kroz IPA fondove. Najveći dio projektnih aktivnosti se odnosi na uspostavu Centra za podršku inovacijama u Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi (BSC – Business Support Center) koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Ministar privrede u Vladi USK, Vid Šantić, istakao je kako će podrška investicijama biti prioritet u radu aktuelne vlasti u USK.

Privrednicima iz Sanskog Mosta koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji obratio se i šef Službe za zapošljavanje iz Sanskog Mosta, Sanel Mahić, predstavivši projekte koje Federalni zavod za zapošljavanje provodi u cilju otvaranja novih radnih mjesta i poticaja privrednog razvitka.

Programi podrške će biti bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu. Važno je napomenuti da će kreirani instrumenti podrške biti dostupni svim privrednim subjektima u USK, istakao je direktor Razvojne agencije USK, Eldin Begić.

Na danas održanoj prezentaciji istaknuto je kako je cilj projekta je da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK, poboljšanjem poslovnog okruženja i operativnog okvira za malo i srednje poduzetništvo kroz bolju infrastrukturu i kroz pružanje kvalitetnijih usluga. Specifični cilj projekta je unapređenje operativnog okvira za razvoj poduzetništva putem uspostave centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja i kreiranja mjera podrške malom i srednjem preduzetništvu u USK. Projektne aktivnosti će utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje institucionalne podrške malom i srednjem poduzetništvu i jačanje konkurentnosti ekonomije USK. Projektne aktivnosti bi trebale za rezultat imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10% u period 2014-2018. godine.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *