Unsko-sanski kanton

Danas je počelo dvodnevno obilježavanje 16. juna – Dana branilaca Bihaća.

By  | 

Polaganjem cvijeća na šehidskim i spomen obilježjima u svim mjesnim zajednicama na području grada Bihać, te mezaru narodnog heroja Adila Bešića, danas je počelo dvodnevno obilježavanje 16. juna – Dana branilaca Bihaća.

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja 16. juna-Dana branilaca Bihaća je Savez branilaca USK-a, uz podršku Grada Bihaća. Na mezaru narodnog heroja Adila Bešića okupljeni su danas položili cvijeće i odali počast, te se prisjetili njegovog ratnog puta.

„Čast mi je što sam se borio rame uz rame sa Adilom Bešićem, poginuo je kraj mene, možda na dva metra, zajedno smo učestvovali u brojnim akcijama, poznavali smo se vrlo dobro, to je bio jedan od velikih sinova ovog naroda. On je jedan od dva proglašena heroja, on i Izet Nanić i sama ta stvar govori o veličini Adila Bešića“, kazao je Hamdija Abdić, predsjednik Saveza branilaca USK-a.

Inače, danas su delegacije u isto vrijeme obišle šehidska i spomen obilježja u svim bihaćkim mjesnim zajednicama, prisjećajući se na taj način juna 1992. godine i početaka otpora.

„Da se sjetimo svih ljudi i na kraju krajeva da obilježimo tu našu odbranu, prvu odbranu od agresora, koji je bio baš tog dana najžešće krenuo na Bihać, pokuašo da uđe da zauzme ovu teritoriju, međutim tada ioanko loše naoružani i goloruki heroji, pogotovo ovi što su poginuli, oni su najzaslužniji zašto smo danas ovdje“, istakao je Abdić.

Ovogodišnji moto ove manifestacije glasi „Bihać ne zaboravlja“ i zaista gradska uprava je odlučila da ovu manifestaciju da u ruke Savezu branilaca grada Bihaća, koji su ovo na fantastičan način organizirali.

„Ono što je nama najbitnije, ovu manifestaciju radimo zajedno sa pripadnicima MUP-a i HVO-a, što je još jedan dokaz da je grad Bihać multietničan, multikonfesionalan, multireligiozan, da je demokratski grad i ovaj grad su zajedno branili i odbranili pripadnici bošnjake i hrvatske komponente“, kazao je Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Obilježavanje Dana branilaca nastavlja se i sutra obilaskom groblja i mezarja. Bihaćki gradonačelnik upriličiće prijem za ratne komandante, a centralni događaj je svečana akedemija, nakon koje će biti upriličen kulturno-zabavni program na Gradskom trgu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *