Aktuelnosti

Rezolucija o Srebrenici u Kongresu SAD

By  | 

Poslije najavljenih rezolucija o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a i Evropskom parlamentu, takva inicijativa se pojavila i u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a.
Christopher Smith, republikanski kongresmen iz New Jerseya, je predložio, a 29 njegovih kolega iz Republikanske i Demokratske partije podržalo, rezoluciju kojom se osuđuje “genocid koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima u Srebrenici”.

U dokumentu se navodi da Predstavnički dom smatra da su snage Srba u BiH tokom rata 1992 – 1995. počinile etničko čišćenje i genocid, kao i da “osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje to da je masakr u Srebrenici genocid”.

U prijedlogu rezolucije se, također, navodi da “SAD ohrabruju da zadrže i reafirmišu politiku podrške nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, zatim miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i pravu na povratak izbjeglih i raseljenih.

Dokumentom se izražava zalaganje za otkrivanje istine o svim nestalim licima iz Srebrenice i BiH, izražava se podrška radu Haškog tribunala za ratne zločine i pozdravljaju hapšenja optuženika, prije svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Kongresmeni izražavaju poštovanje prema “hiljadama nevinih ljudi” koji su ubijeni u Srebrenici, a i prema svima s prostora bivše Jugoslavije, “iz Srbije, BiH i drugih zemalja” koji su rizikovali ili žrtvovali svoje živote u borbi za ljudska prava.

Ova inicijativa u Kongresu SAD-a, kao i u UN-u i parlamentu EU, dolazi povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, koji se obilježava 11. jula.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *