Aktuelnosti

PSBIH: Glavna Tačka rezolucija o Srebrenici

By  | 

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu prijedlog rezolucije o Srebrenici. Predlagači rezolucije su Denisa Bećirović (SDP) i Mirsad Mešić (SDP), te Zaim Backović (BPS).

U predloženoj rezoluciji, događaji u Srebrenici iz ljeta 1995. godine okarakterisani su kao “genocid”.

Tekstom rezolucije predviđa se da Predstavnički dom oda počast svim “žrtvama genocida u Srebrenici”, kao i svim nevino stradalim žrtvama u BiH, te podržava Rezolucija o Srebrenici koju je Evropski paralament usvojio u januaru 2009. godine.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Đonlagić zatražio je danas od zakonodavne i izvšne vlasti podatke o broju službenih automobila i pravilima njihovog korištenja.

On je na današnjoj sjednici podsjetio da su ceste u BiH ionako u lošem stanju, a rotirajuća svjetla službenih automobila dodatno otežavaju saobraćaj, zbog čega je njegov stav da se treba znati kada i kako se koriste takva vozila.

Od državnog predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine zataržio je odgovor i o nabavnim cijenama automobila kao i o njihovoj starosti, te o tome ko daje nalog za korištenje tih automobila i ko daje nalog za pratnju tih automobila.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu u BiH, u čijem obrazloženju njegov predlagač Bećirović navodi potrebu preciznijeg definiranja ili tehničke popravke već postojećih odredbi Zakona o sportu BiH.

Na dnevnom redu su informacija o radu Tužiteljstva BiH za prošlu godinu i informacija Regulatorne agencije za komunikacije BiH o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH, kao realizacija inicijative zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz SDS-a Mladena Bosića.

Poslanici će raspravljati i o izvještajima o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u 2014. godini, o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2014. godini i o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2014. godinu.

Na dnevnom redu je i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2014. godinu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *